Výborný se sklenkou suchého bílého vína.
Jana Malá, Pelhřimov
Ingredience
- Těsto:
- 200 g polohrubá mouka
- 1 lžička třtinový cukr
- špetka soli
- 100 g máslo
- 1 vejce
- Náplň:
- 500 g dužina z máslové ddýně
- 1 lžíce citronová šťáva
- 2 vejce
- špetka soli a pepře
- špetka kardamonu a muškátového oříšku
- 200 g smetana
- 100 g parmazán
- 1 hrst bylinky na ozdobu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku smícháme s cukrem, solí, rozměklým máslem, vejcem a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi hodinu odpočinout.
-
Zatím připravíme dýňovou náplň. Dužinu z dýně nakrájíme na kostky, přidáme citronovou šťávu a pozvolna vaříme asi 10 minut. Vše rozmixujeme a necháme vychladnout. Vejce rozšleháme se solí, pepřem, kořením a smetanou. Směs vmícháme k dýňovému pyré.
-
Těsto vyválíme a vložíme do kulaté dortové formy. Pomocí prstů vytáhneme vyšší okraj, dno propícháme vidličkou a při 200 °C korpus předpečeme asi 15 minut. Na těsto nalijeme dýňovou náplň a vše pečeme asi 45 minut při 180 °C.
-
Asi 10 minut před koncem pečení posypeme povrch nahrubo nastrouhaným sýrem. Nakonec jednotlivé porce ozdobíme čerstvými bylinkami.