Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řecká musaka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 79
Do dvou hodin Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4381 kcal
Bílkoviny 264 g
Sacharidy 230 g
Tuky 243 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„A vážně chcete vařit musaku? S tou je ale hrozně práce,“ varovala nás Martha Elefteriadu, když jsme ji zvali do redakční kuchyně. Práce to byla, ale výsledek předčil očekávání. Udělejte si ji s námi taky! Základem dokonalé řecké musaky jsou mleté maso, rajčata, lilky a bešamel

Suroviny

lilek 5 ks
ghí 2 PL
sůl
rostlinný olej
na opékání
NA BEŠAMEL
ghí 3 PL
mléko 750 ml
plnotučné
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
čedar 1 hrnek

Postup

1

Omyté lilky nakrájejte na zhruba 1cm plátky. Pořádně je osolte (nebojte se, sůl potom opláchnete) a dejte na síto vypotit (trvá to asi 30 minut)

 
řecká musaka - krok 1 - nasolení lilků
ZDROJ: Apetitonline.cz
2

Brambory oloupejte, nakrájejte na 1cm plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Pozor, nesmějí se rozvařit! Pak je slijte a odložte.

 
řecká musaka - krok 2 - krájení brambor
ZDROJ: Apetitonline.cz
3

Rajčata rozpulte, zbavte tvrdé části u stopky a z řezné strany nastrouhejte nahrubo až do prázdné slupky. Oloupanou cibuli nastrouhejte nahrubo.

 
řecká musaka - krok 3 - strouhání rajčat
ZDROJ: Apetitonline.cz
4

Do pánve dejte trošku vody, cibuli a přepuštěné máslo. Zvolna opékejte, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Pak přidejte maso a promíchejte.

řecká musaka - krok 4 - rozpuštěné máslo
ZDROJ: Apetitonline.cz
5

Směs zalijte vínem a přidejte rajčata a trošku vody, aby maso bylo téměř pod hladinou. Přidejte skořici, osolte a nechte zvolna bublat do odpaření vody.

řecká musaka - krok 5 - přidání vína
ZDROJ: Apetitonline.cz
6

Lilky v sítu propláchněte studenou vodou, abyste je zbavili soli i šťávy, kterou pustily. Každý plátek pak důkladně osušte čistou utěrkou.

řecká musaka - krok 5 - scezení nasolených lilků
ZDROJ: Apetitonline.cz
7

Plátky lilků opékejte z obou stran do světle hnědé barvy ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a opečené skládejte na tác nebo na mísu. Nechte vychladnout.

řecká musaka - krok 8 - opékání lilků
ZDROJ: Apetitonline.cz
8

Na bešamel rozpusťte ve větším rendlíku přepuštěné máslo (ghí), vsypte na něj mouku a míchejte ji, dokud nezačne zlátnout.

řecká musaka - krok 9 - příprava bešamelu
ZDROJ: Apetitonline.cz
9

Jíšku zalijte horkým mlékem a důkladně promíchejte, aby v bešamelu nebyly hrudky.

řecká musaka - krok 10 - přídání mléka do bešamelu
ZDROJ: Apetitonline.cz
10

Do připraveného bešamelu hned zatepla zašlehejte žloutky a nastrouhaný sýr. Podle potřeby osolte a ochuťte špetkou muškátového oříšku.

řecká musaka - krok 11 - bešamelová omáčka
ZDROJ: Apetitonline.cz
11

Z bílků ušlehejte pevný sníh. Aby se vám opravdu povedl, musíte použít skutečně čistou mísu i metly!

řecká musaka - krok 12 - sníh z bílků
ZDROJ: Apetitonline.cz
12

Když je maso pěkně opečené a veškerá voda se už odpařila, opatrně k němu vmíchejte sníh z bílků. Troubu předehřejte na střední teplotu.

řecká musaka - krok 13 - přídání sněhu z bílků do náplně
ZDROJ: Apetitonline.cz
13

Na dno zapékací misky či pekáčku jako první rozprostřete polovinu opečených plátků lilku, na ně navrstvěte polovinu připraveného masa.

řecká musaka - krok 14 - vrstvení musaky
ZDROJ: Apetitonline.cz
14

Pokračujte vrstvou z poloviny dávky brambor, následuje opět vrstva masa. Na ně rozložte zbylé plátky brambor a zakončete druhou polovinou opečených plátků lilku.

řecká musaka - krok 15 - vrstvení
ZDROJ: Apetitonline.cz
15

Celou zapékací misku zalijte bešamelem a vložte do trouby na 45 minut za tu dobu se všechno krásně propeče a na musace se vytvoří zlatavá krustička.

řecká musaka - krok 16 - zalití bešamelem
ZDROJ: Apetitonline.cz

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč