Červená řepa se dá koupit už uvařená.
Zdena Krčmová, Mladá Boleslav
Ingredience
- 300 g červené řepy
- 100 g petržele
- 100 g mrkve
- 1 cibule
- 200 g hovězího masa
- 300 g uzeného masa nebo anglické slaniny
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 6 zrnek pepře
- 200 g kysaného zelí
- 2 stroužky česneku
- trocha soli a pepře
- 200 g smetany
- 1 hrst nasekané petrželky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Červenou řepu uvaříme ve zvláštním hrnci doměkka, oloupeme ji a nakrájíme na malé kostičky.
-
Kořenovou zeleninu důkladně opláchneme, očistíme a nakrájíme, cibuli nasekáme najemno. Hovězí maso pokrájíme na malé kostičky, uzené na nudličky.
-
V hrnci rozehřejeme olej, na kterém zlehka orestujeme cibuli. Přidáme maso, osmahneme je a zalijeme vodou (asi 1–1,5 l). Do polévky přidáme bobkové listy, nové koření a pepř a pomalu vaříme.
-
Kořenovou zeleninu a kostičky řepy přidáme k polévce až v průběhu vaření (maso by mělo být poloměkké). Těsně před koncem pak dodáme kyselé zelí a povaříme doměkka.
-
Boršč dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem. Podáváme se zakysanou smetanou a posypanou nasekanou petrželkou.