Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře na tymiánu se šťouchanými bramborami

Kuře na tymiánu se šťouchyným bramborem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Kuře na tymiánu se šťouchanými bramborami

4.1/5 Počet hodnocení: 46
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1933 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 198 g
Tuky 105 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I něco tak obyčejného, jako je pečené kuře, se dá připravit s velkou parádou. Šéfkuchař pražské restaurace Imperial Zdeněk Pohlreich ho peče na tymiánu a podává s nejlepšími šťouchanými bramborami, jaké znáte!

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,4 kg
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
tymián 3 snítka
z půlky citronu
med 50 g
květový
na zjemnění výpeku
polníček
k podávání
Na šťouchané brambory
oloupané
malá
pažitka 1 svazek
sůl
pepř

Postup

1

OSOLTE
Kupte chlazené kuře, ideálně v biokvalitě, o váze zhruba 1,4 kg. Důkladně ho omyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami a pak zvenku i zevnitř hodně osolte, nejlépe mořskou solí z mlýnku. Okořeňte čerstvě mletým pepřem.

nasolení kuřete

2

SVAŽTE
Kuře svažte, aby se maso nevysušovalo. Přidejte máslo, trochu dejte do břišní dutiny, část na kůži. Pak kuře položte do pekáčku – prsíčky dolů a nejlépe na mřížku, podlijte vodou a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C.

svázání kuřete

3

PŘELÉVEJTE
Kuře pravidelně přelévejte šťávou, dobře to jde například s malou naběračkou; výpek už neřeďte vodou. Zhruba po půl hodině kuře obraťte, přidejte odrhnuté lístky tymiánu, šťávu z citronu a pečte dalších 30 minut dozlatova.

polévání kuřete

4

PŘIDEJTE MED
Pět minut před koncem pečení vmíchejte do výpeku med a teplotu v troubě zvyšte na 200–220 °C – med při potírání krásně zkaramelizuje. Hotové kuře naporcujte. Vypečenou šťávu postavte na mírný plamen a povařte ji, aby zkoncentrovala, pak ji zjemněte máslem.

přidání medu

5

OSMAHNĚTE
Během pečení kuřete připravte přílohu. Brambory pokrájejte a dejte vařit do osolené vody. Cibuli nasekejte najemno a osmahněte na másle dozlatova; za občasného míchání ji můžete opékat i deset minut. Když se lehce přismahne, nevadí – šťouchané brambory budou mít lepší chuť.

osmažení cibule

6

ROZŠŤOUCHEJTE
Brambory sceďte, rozšťouchejte, přidejte k nim cibulku i jemně pokrájenou pažitku a důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké, s kouskem kuřete a přelité šťávou z výpeku. Ozdobte čerstvými listy polníčku – ke kuřeti se skvěle hodí.

šťouchání brambor

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč