Recept jsem si přivezla z letní dovolené, na které nám moc chutnalo.
Lenka Procházková, Kolín
Ingredience
- 1 krůtí stehno
- podle potřeby sůl
- podle chuti pepř
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce oleje
- 125 ml masového vývaru z kostky
- 400 ml světlého piva
- 2 hřebíčky
- 1/2 celé skořice
- špetka cayenského pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 50 g rozinek
- 1 jablko
- 1 lžíce hladké mouky
- podle chuti cukr
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Stehno opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme a opepříme. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Na oleji opečeme stehno ze všech stran, přidáme cibuli a česnek. Podlijeme vývarem a 125 ml piva, přidáme hřebíček, skořici a špetku cayenského pepře, přimícháme rajčatový protlak a necháme dusit pod pokličkou. Vyvařenou tekutinu průběžně doplňujeme zbytkem piva.
-
2. Asi po 45 minutách dušení přidáme rozinky a promícháme. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme nahrubo. Přibližně 10 minut před dokončením ho pak přidáme do omáčky ke krůtě.
-
3. Měkké maso vyjmeme a necháme v teple. Omáčku zahustíme moukou rozkvedlanou v troše studené vody a dochutíme na sladkokyselo pomocí cukru, eventuálně dosolíme. Krůtí stehno podáváme s touto omáčkou a dušenou rýží.