Z tohoto jídla cítíte vůni Orientu. Je ideální pro podzimní chladné dny, krásně vás prohřeje.
Tereza Šrámková, Brno
Ingredience
- 1 kg hovězí kližky
- trocha soli a pepře
- podle potřeby olej
- 1/2 menšího celeru
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 menší cibule
- 1/2 malé dýně hokkaido (očištěná a bez pecek)
- podle chuti zelené fazolky a hrášek
- 2 lžíce rajského protlaku
- 300 ml červeného vína
- na zalití vývar nebo voda
- špetka římského kmínu
- podle chuti koření pěti vůní, kurkuma, chilli, sůl a pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Maso očistíme, nakrájíme na menší kostky, osolíme, opepříme a po částech zprudka opečeme na oleji, aby se ze všech stran zatáhlo.
-
Potom je dáme stranou a do kastrolu vhodíme na kostky nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a osmahneme dozlatova. Do hrnce vrátíme maso, zasypeme kořením, přidáme rajský protlak a krátce vše zarestujeme.
-
Zalijeme vínem a vaříme, dokud se objem vína neodpaří na polovinu až třetinu. Poté dolijeme vývar nebo vodu tak, aby bylo maso mírně ponořené. Dusíme na mírném ohni zhruba 2 hodiny, občas promícháme.
-
Půl hodiny před koncem přidáme do hrnce na kostky nakrájenou dýni a 5 minut před koncem nakrájené fazolky a hrášek.
-
Pokud by se nám omáčka zdála příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě a krátce povařit.