Zkus také s para ořechy
Podle receptu Žofie Hovorkové z Velkého Meziříčí
Ingredience
- 3 červené cibule
- 3 lžíce oleje
- 3 středně velké brambory (uvařené)
- 1 kg hladké mouky
- 3 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 3 lžičky drceného kmínu
- 3 lžíce octa
- 100 g vlašských ořechů
- 80 g droždí
- 330 ml vody
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostky a orestujeme dosklovita na oleji. Vychladíme. Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme cibuli, hladkou mouku, sůl, cukr, kmín, ocet, ořechy a rozdrobíme droždí.
-
Přilijeme vodu a vypracujeme v míse těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na teplém místě.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme dva bochníky chleba. Přendáme na plech s pečicím papírem, ostrým nožem nařízneme svrchu příčné řezy a necháme ještě půl hodiny kynout.
-
Nakynuté pečivo vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 50 minut. Zdali je chléb upečený, poznáme podle spodní strany pečiva.
-
Mírně nadzvedneme chléb a spodní část musí být dozlatova upečená. Necháme vystydnout při pokojové teplotě a až poté krájíme. Výborně chutná samotný, ale hodí se jak k uzeninám, tak k sýrům.