Ingredience
- 2 stroužky česnek
- paprika
- 350 g sýr
- cibule
- 250 ml voda
- šunka
- rozmarýn
- tymián
- 2 lžíce olej
- 1 droždí
- 600 g mouka hladká
- 8 olivy
- oregáno
- rajský protlak
- salám uherský
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mísy odměříme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme droždí rozmíchané v trošce vlažné vody odebrané z předepsaného množství. Mísu zakryjeme a necháme kvásek vzejít. Pak přidáme zbytek vody, sůl, olej (a rozmarýn) a šlehačem promícháme. Když je těsto hladké, poprášíme je moukou a přikryjeme. Asi za 20 minut těsto nakyne. Promícháme ho ještě jednou a dáme znovu kynout, tentokrát ale do chladu, nejlépe do chladničky, zhruba na 30 minut. V misce promícháme protlak s česnekem, solí, oreganem a tymiánem. Nakrájíme cibuli, papriku, šunku a salám, nastrouháme sýr a vytřeme plechy olejem.
-
Na pomoučeném válu vyválíme dvě placky (3 mm vysoké), které přeneseme na plechy. Placky potřeme rajčatovým protlakem a posypeme strouhaným sýrem. Pak poklademe šunkou, salámem, proužky papriky a cibule. Přidáme olivy. Pizzu dáme péct na 15 minut. Chutná s jednoduchým řeckým salátem, který připravíme z papriky a cibule. Pokapeme ho citronovou šťávou a zalijeme olivovým olejem. Salát ozdobíme olivami a sýrem feta. Vše bohatě zasypeme oreganem, které zcela nahradí sůl. Pizzu je dobré dělat ze dvou dávek– chutná výborně i studená.