Reklama
Musaka
Fotogalerie:

Musaka

Veronika Poláčková

Mýto

Je moc dobrá právě upečená, ale i studená.

Veronika Poláčková, Mýto

Ingredience

  • Hlavní suroviny:
  • trocha olivového oleje
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česnek
  • 500 g míchané mleté maso
  • 1 konzerva loupaná krájená rajčata
  • 1 bobkový list
  • trocha soli a mletého černého pepře
  • 750 g lilek
  • 500 g brambory
  • 200 g tvrdý sýr
  • Bešamel:
  • 1 šálek máslo
  • 1 šálek hladká mouka
  • 4 šálky mléko
  • sůl podle potřeby
  • trocha černého pepře
  • trocha muškátového oříšku
  • 2 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

160 Kč

Postup přípravy

  1. Na rozpáleném oleji  zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli‚ přidáme česnek a mleté maso. Vše za stálého míchání necháme osmahnout přibližně deset minut.

  2. Přidáme loupaná rajčata‚ bobkový list, osolíme‚ opepříme a necháme asi půl hodiny povařit. Lilky omyjeme a nakrájíme na tenčí kolečka, silně posypeme solí a necháme zhruba dvacet minut „vypotit“. Pak lilky osušíme v kuchyňské papírové utěrce.

  3. Brambory oloupeme‚ omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Kdo by chtěl plátky silnější, musel by brambory nejprve předpéct v troubě. Jako poslední si připravíme bešamel: v hrnci rozpustíme máslo‚ přidáme mouku a uděláme světlou jíšku‚ potom přilijeme studené mléko a za stálého míchání chvíli povaříme. Na závěr osolíme‚ opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Nakonec do omáčky přidáme rozšlehaná vejce.

  4. Dno zapékací misky vymažeme olejem a vyskládáme polovinu brambor. Osolíme je‚ přidáme několik plátků lilku a rozprostřeme polovinu masové směsi. Maso posypeme tvrdým sýrem nastrouhaným na hrubém struhadle. Na tuto vrstvu opět klademe bramborové plátky‚ lilky a druhou polovinu masové směsi. Takto připravený pokrm zalijeme bešamelovou omáčkou. Zapékáme v troubě vyhřáté na 180 °C asi hodinu.

Pošli recept! - Speciál - Recepty ze světa (16.4.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kuřecí  na arašídech

Kuřecí na arašídech

Je možné je dochutit špetkou zázvoru. Martina Sklenářová, Vysoké Mýto
Všehochuť /28.10.16
Pštrosí steak v kabátku ze slaniny

Pštrosí steak v kabátku ze slaniny

Netradiční maso v tradiční úpravě.

Otto Plášek, Brno

Všehochuť /28.03.13
Špagety aglio olio e peperoncino

Špagety aglio olio e peperoncino

Italská klasika: minimum surovin, maximum chuti.

Otto Plášek, Brno

Všehochuť /06.05.17
Španělská rajčatová polévka

Španělská rajčatová polévka

Je trochu jiná, než na jakou jsme zvyklí u nás, ale také moc dobrá.

Alena Koutná, ...

Všehochuť /12.09.16
Jalapeňo poppers s čedarem

Jalapeňo poppers s čedarem

Tento recept mám od kamaráda, který rok pobýval v Mexiku. Je to téměř jejich národní ...

Všehochuť /15.03.13
Kořeněné brambory

Kořeněné brambory

Ulož je do křupavého salátového pelíšku!
Šárka Medáčková, Děčín
Všehochuť /06.03.09
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu