Nejlepší na řeckém způsobu přípravy je, že šťáva z kuřete nasákne do brambor, takže jsou chuťově vynikající.
Pavla Blažková, Kroměříž
Ingredience
- 1 celé kuře
- 1 kg brambory
- 2 lžičky sůl
- 1 citron
- 100 ml panenský olivový olej
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kuře omyjte, osušte a osolte zvenku i zevnitř asi lžičkou soli a nechte jeden den odležet.
-
Druhý den oloupejte brambory a nakrájejte na klínky. Brambory dejte do pekáče, osolte a posypte oreganem. Doprostřed položte kuře a všechno zalijte citronovou šťávou smíchanou s olivovým olejem a troškou vody ( asi 50 ml).
-
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Po 20 minutách stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě 40 - 60 minut, dokud se kůže a maso nezačínají oddělovat od kostí a kůže není dozlatova upečená. V průběhu pečení několikrát polijte šťávou a v případě potřeby můžete podlít trochou horké vody.