O víkendech moc rádi grilujeme. Tohle je recept na špízy, které vždy spolehlivě okamžitě zmizí. A ta omáčka!
Olga Smetanová, Klatovy
Ingredience
- 1 cibule
- 4 stroužky česnek
- 500 g mleté maso
- 2 lžičky mmletá paprika
- 1 lžička sušená majoránka
- 1 lžička mletý kmín
- 2 lžičky sůl
- 1 lžička pepř
- Tzatziki:
- 150 g ředkev
- 1 červená cibule
- 150 ml bílý jogurt
- 2 stroužky česnek
- 1 lžíce ocet balsamico
- 1 lžička cukr
- trocha soli a pepře
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve si předem alespoň na 30 minut namočíme 8 dřevěných špejlí do vlažné vody. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. V míse důkladně smícháme mleté maso spolu s cibulí a česnekem, přidáme papriku, majoránku, kmín a většinu soli a pepře. Masovou hmotu důkladně promícháme a rozdělíme na 8 stejně velkých porcí. Připravíme si špejle a navlhčenýma rukama každou špejli obalíme porcí masa tak, abychom dostali tvar klobásy dlouhý přibližně 20 cm. Špízy pečeme nad středně horkým uhlím, každé 2 minuty obracíme, dokud maso nebude krásně hnědé, zhruba 8 až 10 minut. Po grilování maso ještě osolíme a opepříme.
-
Ke špízům si připravíme ředkvové tzatziki. Ředkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, to samé uděláme s červenou cibulí. Dva větší stroužky česneku prolisujeme. Vše smícháme dohromady spolu s bílým jogurtem a dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. Přikryjeme a vložíme na cca 30 minut do ledničky, aby se nám chutě spojily. Podáváme chlazené ke kořeněným špízům.