Ingredience
- 2 kg vepřový lalok
- 1-1,5 kg maso vepřové
- 2 kg játra vepřová
- 1 kg cibule
- 1 kg sádlo
- 6 stroužků česnek
- 3 mrkev
- 2 petržel
- 2 masox
- sůl podle chuti
- koření paštikové
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejdříve si očistíme a pokrájíme cibuli a česnek. Lalok očistíme, nakrájíme na větší kousky a dáme jej vařit s mrkví, petrželí a masoxem.
-
Vepřové si připravíme na stejné dílky, osolíme, posypeme česnekem, přidáme trošku sádla, podlijeme vodou a přikryté pečeme zhruba 1,5 hodiny. Pak odklopíme a necháme ještě půl hodinky dozlatova upéct (nesmí být vysušené).
-
Vepřová játra nakrájíme na přibližně stejně velké kostky. Cibulku osmažíme (jen aby zesklovatěla) a na ni dáme játra a orestujeme je. Nesolíme!
-
Lalok, játra a pečeni necháme úplně vychladnout. Pak je umeleme (střídavě, aby byla paštika promíchaná). Přidáme ještě rozehřáté sádlo, paštikové koření a sůl a vše důkladně promícháme.
-
Takto připravenou paštiku plníme do čistých sklenic (nejlépe zdobicím sáčkem na krém). Zavařujeme asi 1,5 hodiny při 100 °C.