Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Išlské dortíčky na modrém talíři
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 192
Více než hodinu Snadné Na cca 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4265 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 328 g
Tuky 267 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravé išlské nebo išelské cukroví pochází z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl. Císař František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky. Kolečka křehkého kakaového těsta jsou spojená ořechovou nádivkou a ozdobená čokoládovou polevou a ořechem.

Suroviny

neloupané, mleté
máslo 140 g
strouhaná
skořice 2 špetky
viz Něco navíc, na ozdobení
na ozdobení
Na oříškovou nádivku
vanilka 1 špetka
mletá
rum 1 PL
tuzemák + navíc podle potřeby
rybízový džem 20 g
+ navíc na potření
lískové oříšky 50 g
opražené, mleté + navíc podle potřeby

Postup

1

Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla, citronové kůry a skořice vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne.

2

Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vyválejte plát silný asi 3–4 mm a z něj vykrajujte kolečka o průměru asi 3 cm. Přenášejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut dozlatova.

3

Nechte zcela vychladnout. Mezitím připravte oříškovou nádivku. Žloutky, cukr a vanilku asi 10 minut třete. Pak přidejte rum, 20 g džemu a lískové oříšky. Pokud je nádivka příliš hustá, nařeďte ji rumem, v opačném případě přidejte oříšky. Na dohuštění nádivky lze použít i mleté dětské piškoty či strouhaná nepovedená kolečka.

4

Třetinu koleček potřete oříškovou nádivkou a další třetinu džemem, opatrně spojte nádivkou a džemem k sobě (džem bude nahoře). Slepená kolečka potřete oříškovou nádivkou, poslední třetinu koleček džemem, slepte nádivkou a džemem k sobě (džem bude opět nahoře) a nechte ztuhnout.

5

Nakonec namočte vršek cukroví do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobte půlkami vlašských ořechů a nechte dobře zaschnout. Skladujte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Na polevu rozehřejte v rendlíku 100 g másla, přidejte 100 g nasekané tmavé čokolády a pomalu zahřívejte a míchejte dohladka. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/12

Komentáře

20.12.2016 09:16

Prosím, jak dlouho je možné dortíky skladovat? Vzhledem k použití syrového bílku?

20.12.2016 11:41

Dobrý den, Veroniko,
naplněné dortíky skladujeme v lednici a to maximálně týden. Rozhodně volte vejce z ověřeného chovu, který je hlídán a testován (pro tento případ bohužel ideálně českého klecového). Můžete žloutky s cukrem šlehat nad vodní parou, i když samozřejmě ani to není zaručená ochrana. Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč