Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
ryze
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1436 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 180 g
Tuky 70 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úchvatná příloha

Suroviny

rýže 200 g
dlouhozrnná
slunečnicový olej 2 PL
mletá
skořice 1 svitek
kardamom 6 ks
rozdrcená semínka
kmín 1 ČL
kešú hrst
pražené

Postup

1
Základní recept na rýži:
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.
2

Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus.

3

Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.

4

Rýže po indicku:
Pokrájejte dvě cibule a ve velké pánvi nebo v hrnci je na dvou lžících slunečnicového oleje osmažte dozlatova. Mezitím uvařte rýži podle našeho návodu.

5

Do vody při vaření přidejte půl lžičky mleté kurkumy (dodá rýži zlatožlutou barvu a příjemnou chuť) a svitek skořicové kůry.

6

Rýži slijte a opláchněte.

7

K cibuli přimíchejte rozdrcená semínka ze šesti kardamomových lusků, lžičku kmínu a krátce osmahněte.

8

Přidejte hrst rozinek a pražených oříšků kešu a poté vsypte horkou žlutou rýži. Takto upravená rýže se výborně hodí k indickým jídlům s kari, ale také ke grilovaným masům nebo k rybě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

30.08.2007 22:23
Recept se nachází v č.11/04, str.18

Apetit magazín

AD
Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete
  • Zajímavosti

Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete

Přemýšlíte, že své cukrářské umění povýšíte na úroveň přesahující pouhé pečení narozeninových dortů pro členy rodiny? Zařízení dokonalé domácí cukrárny vyžaduje o špetku více než jen vášeň pro sladké. Dejte pod svýma rukama vzniknout...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč