Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Konfitovaná kachní stehna
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 8
Více než dvě hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4534 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 52 g
Tuky 438 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Konfitování je pomalé pečení v pořádné vrstvě tuku. Patří do repertoáru dobrých restaurací, ale snadno ho zvládnete i doma. Vyzkoušet si to můžete rovnou na tomto receptu – konfitovaná kachní stehna jsou skvělou příležitostí, jak si tuto techniku osvojit. Připravte si nedělní kachnu tak trochu jinak, avšak raději s dostatečným časovým předstihem.

Suroviny

tymián 1 svazek
česnek 1 palice
neoloupaná
sádlo 300 g
kachní nebo husí
Na naložení
sůl 3 PL
třtinový cukr 1 PL
demerara
pepř celý 1 ČL
tymián 1 ČL

Postup

1

Do pekáče nebo zapékací mísy narovnejte stehna řezem (masem) vzhůru.

2

Promíchejte všechny přísady na naložení a rovnoměrně jimi posypte maso. Pak ho zakryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v chladničce. Druhý den předehřejte troubu na 140 °C, horkovzdušnou na 120 °C. Stehna vyjměte z pekáčku, omyjte je pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Omyjte a osušte i pekáček či mísu.

3

Omytá stehna rozložte do pekáčku, teď kůží nahoru. Ideální je, když jsou naskládaná celkem natěsno. Vložte mezi ně snítky tymiánu a vtiskněte neoloupané stroužky česneku.

4

Jemně ohřejte sádlo, aby bylo tekuté (buď na mírný výkon v mikrovlnné troubě, nebo ho lze postavit do rendlíčku s horkou vodou), a přelijte jím rovnoměrně stehna.

5

Nádobu natěsno zakryjte alobalem a dejte péct do rozehřáté trouby na 3 hodiny.

6

Vyjměte z trouby, nechte zchladnout a stehna opatrně vyndejte z tuku.

7

Výpek přeceďte přes jemné sítko. Nechte tuk usadit u hladiny, pak ho slijte zvlášť od šťávy. (Jestli stehna uchováváte na později, dejte je do čisté nádoby a zalijte slitým sádlem. Zakrytá vydrží v chladničce 3 týdny, v mrazáku 2 měsíce. Pak z nich seškrábněte sádlo a pokračujte dál podle receptu.)

8

Podáváte-li stehna hned, zvyšte teplotu v troubě na 220/200 °C, rozložte je na plech kůží nahoru a pečte okolo 30 minut dozlatova a dokřupava (z chladničky či mrazáku to bude trvat zhruba o 5–10 minut déle). Konfitovaná stehna podávejte s prohřátou šťávou a bramborovými knedlíky nebo šiškami.

NĚCO NAVÍC
Obdobně lze připravit i husí stehna, pečení bude o něco delší.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč