Reklama
Focaccia s olivami
Fotogalerie:

Focaccia s olivami

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Této chutné placce se říkalo chléb chudých, dnes ji podávají v luxusních restauracích.

Marcela Zlobilová, Olomouc

Ingredience

  • 350 hladké mouky
  • 170 g celozrnné mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 400 ml vlažné vody
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce suš. rozmarýnu
  • na potření olivový olej
  • 1 konzerva černých oliv
  • trocha hrubé soli

Doba přípravy

Počet porcí

2

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. Hladkou mouku promícháme s celozrnnou, uprostřed utvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme ho cukrem, zalijeme trochou vlažné vody, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbývající vodu, olivový olej, sůl a lžíci rozmarýnu. Zpracujeme těsto, které je trochu řidší a lepí se. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu vykynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, z každé vytvarujeme placku. Placky položíme na plechy vyložené pečicím papírem, potřeme je olejem, do těsta vmáčkneme olivy a posypeme je hrubou solí. V troubě vyhřáté na 200 ºC pečeme asi 20–30 minut.

Tip redakce

Ten, kdo si neoblíbil olivy, může udělat focacciu se sušenými rajčaty či se sýrem.

Pošli recept! 9/2016 (24.8.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Dýňová pochoutka

Dýňová pochoutka

Klasická italská specialita. Iva Stará, Benešov
Všehochuť /15.05.15
Zapečené lilky po italsku

Zapečené lilky po italsku

Příprava bude ještě jednodušší, pokud použiješ hotovou rajčatovou omáčku, ...

Všehochuť /25.05.17
Chřestový pekáč

Chřestový pekáč

Čerstvý chřest je velká dobrota, jeho sezonu si doma užíváme a připravujeme ho hned na ...

Všehochuť /25.02.17
Taštičky po čínsku

Taštičky po čínsku

Zkus použít koupené plastové formičky.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Všehochuť /11.10.13
Frankfurtská pečeně s párkem

Frankfurtská pečeně s párkem

Dobře vypadá a kromě toho skvěle chutná.
Jitka Pokorná, Jihlava
Všehochuť /01.12.08
Vepřová plec po sečuánsku

Vepřová plec po sečuánsku

Podáváme s rýží nebo s hranolky.

Marcela Kopřivová, Mělník

Všehochuť /04.11.16
 

Nejnovější

Zelenina s křehkým masem

Zelenina s křehkým masem

Zeleninová jídla moc nemusím, ale když jsou ovoněná špekem, tak si na nich ...
Za pár korun /26.09.17
Bezmasé pappardelle se žampiony

Bezmasé pappardelle se žampiony

Hotové těstoviny ještě můžeme pro zjemnění pokapat olivovým olejem.

Bohdana ...

Vaříme express /26.09.17
Krůtí rizoto

Krůtí rizoto

Krásné kopečky rýže vytvaruješ formičkou nebo naběračkou.

Eva Houdecká, ...

Vaříme express /25.09.17
Kroupové rizoto s chorizem

Kroupové rizoto s chorizem

Kroupy se vaří déle, jinak rychlovka.

Bohunka Králová, Mělník

Všehochuť /25.09.17
Tagliatelle s kuřecím a bazalkovým pestem

Tagliatelle s kuřecím a bazalkovým pestem

Recept jsem si přivezl z pracovní stáže v Itálii.

Libor Kalivoda, Prachatice

Vaříme express /24.09.17
Vepřová pánev

Vepřová pánev

Jednoduchá zeleninová směs s masem, která se dá připravit během pár minut.

...

Vaříme express /24.09.17
Treska se žampiony

Treska se žampiony

Treska je krásně křehká ryba, která nám chutná.

Romana Stryková, Kolín

Škola vaření /23.09.17
Zapečené brambory se sýrem a cibulkou

Zapečené brambory se sýrem a cibulkou

Místo taveného sýra můžeš použít i klasický tvrdý sýr nastrouhaný na hrubší ...

Vaříme express /23.09.17
Penne s lečem

Penne s lečem

Lečo máme vždy zavařené do zásoby, ale čerstvé je nejlepší.

Jindřich ...

Zdravě a chutně /23.09.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special_1710_smal

Rychlé recepty

Začala škola, zahrada ještě plodí o sto šest, pěkné počasí stále láká k procházkám a času je málo.

více
pr_speciallretro

Extra speciál Retro kuchařka

Vědci potvrdili, že většina vzpomínek je spojená s nějakou vůní. Zkus zavřít oči a zavzpomínej na babiččinu kuchyni. Co se ti vybaví?

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama