Doma připravené chutnají božsky.
Romana Klečková, Děčín
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 1 sušené droždí
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- 250 ml mléka
- 1 lžíce rumu
- 50 g másla nebo hery
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- Javorová poleva:
- 2 šálky cukru moučky
- 1 lžíce másla
- špetka soli
- 1/2 lžičky vanilky
- 1/2 šálku javorového sirupu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mísy nasypeme mouku, cukry, droždí, skořici, sůl a citronovou kůru a vklepneme vejce. V mléce rozehřejeme tuk a přilijeme ho do mísy. Podle chuti můžeme přidat i rum. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 1 hodinu.
-
Z těsta uděláme váleček a rozdělíme ho na 30 kousků. Z každého uděláme bochánek a rukou ho trochu zploštíme. Malým kulatým vykrajovátkem, asi o velikosti náprstku, vykrojíme uprostřed díru. Vdolečky zakryjeme utěrkou a necháme je znovu asi 10–15 minut v teple kynout. Pak je osmažíme na rozpáleném oleji a necháme okapat na ubrousku.
-
Do misky nasypeme moučkový cukr, přimícháme další suroviny a vyšleháme. Podle potřeby můžeme polevu zahustit dalším cukrem. Potom do ní z jedné strany namáčíme donuty. Můžeme je také jen poprášit směsí moučkového a vanilkového cukru.