V arabském stylu je krásně provoněný kořením a bylinkami.
Martina Janujová, Dolní Terlicko
Ingredience
- 1 lžička másla
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého nového koření
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 kg kuřecího mletého masa ze sehen
- 1 lžíce pasty harissa
- 1 hrst zelené petrželky
- 1 hrst koriandru
- 3 lžíce strouhanky
- podle chuti pepř a mořská sůl
- Na ostrou omáčku:
- 3 lžíce pasty harissa
- 3 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 menší cibule
- 1 hrst čerstvého koriandru
- podle potřeby sůl
- trocha pepře
- Na krémovou omáčku:
- 6 lžic pasty tahini
- šťáva z 1 menšího citronu
- 1 hrst hladkolisté petržele
- trocha soli
- Na dokončení:
- 10 žemlí
- 3 rajčata
- 1 červená cibule
- 1 římský salát
- 3 nakládané okurky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Na lžičce másla orestujeme cibuli, přidáme česnek, nové koření, římský kmín a papriku. Cibulovou směs promícháme s mletým masem, přidáme harissu, posekané bylinky a strouhanku. Osolíme, opepříme a uložíme přibližně na dvě hodiny do chladu.
-
2. Mezitím si smícháním uvedených ingrediencí připravíme obě omáčky. Do krémové omáčky přidáme trochu vody.
-
3. Masovou směs vyjmeme z lednice a rukama tvarujeme asi 1 cm vysoké burgery. Každý z nich opečeme z obou stran na zahřátém grilu. Žemle rozřízneme, nahřejeme a plníme masem, nakrájenou zeleninou, salátem a omáčkami.