Vynikající rumunská dobrota, která je však velmi populární i v Maďarsku.
Otto Plášek, Brno
Ingredience
- 1 kg vepřová kýta
- sáček kořenící směsi na Brašovskou pečeni (Horváth Rozi – Maďarsko)
- 1 cibule
- 6 ks brambory
- 1 kapie
- sůl, olej, mletý kmín a paprika
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vepřové maso nakrájíme na nudličky nebo i na kostičky. Ručně zapracujeme celý obsah sáčku kořenící směsi na Brašovskou pečeni a necháme nejlépe do druhého dne odležet v chladu.
-
Šest velkých brambor očistíme a nakrájíme na malé kostičky, které smícháme se lžící slunečnicového oleje, solí a mletým kmínem. V pánvi wok si rozpálíme trochu slunečnicového oleje a vložíme maso. Opékáme cca 10 minut při silném plameni za stálého promíchávání. Jakmile je maso hotové, přidáme najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou čerstvou kapii. Necháme ještě chvilku společně s hotovým masem promíchat a přendáme do nádoby, kde budeme maso udržovat teplé.
-
Do výpeku z masa cložíme brambory a za stálého prohazování opékáme do měkka. Před dokončením zlehka poprášíme mletou paprikou. Jakmile jsou brambory hotové, přendáme ještě teplé kousky masa k bramborám a jen opatrně promícháme, ihned podáváme.