Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborový salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 18
Do 90 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2897 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 260 g
Tuky 182 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na klasický bramborový salát má většinou každá rodina ten svůj, osvědčený. Ovšem pokud podobný klenot nevlastníte, nebo hledáte inspiraci, tak tady je. Luxusní bramborový salát oceníte nejen o Vánocích, ale také během roku, třeba jako nátěrku na chlebíčky nebo chutnou studenou večeři.

Suroviny

typ A, salátové
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 špetka
celý
mrkev 150 g
oloupaná
celer ½ ks
nebo podle chuti, oloupaný
nebo ocet
sladkokyselé + trocha láku na dochucení
nakrájené najemno
z poloviny citronu
hořčice plnotučná 1 ČL
Na majonézu
hořčice 1 ČL
vaše oblíbená
sůl ¼ ČL
vinný ocet bílý 1 PL
nebo 1 lžíce citronové šťávy
rostlinný olej 149,99 ml
až 200 ml

Postup

1

Celé omyté brambory přibližně stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. (Brambory nepřevařte, než vychladnou, ještě dojdou.)

2

Slijte vodu, nechte brambory vychladnout a oloupejte je.

3

Vychladlé brambory nakrájejte nebo protlačte kolečkem na kostičky.

4

Mrkev podélně rozkrojte a uvařte s celerem ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka, ale dokřupava. Ke konci varu přidejte lžičku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.

5

Do úzké vyšší nádoby dejte žloutky, hořčici, sůl, ocet a olej a tyčový mixér vložte až na dno nádoby. Zapněte ho a asi 5 vteřin mixujte u dna nádoby.

6

Pak mixér pomalu táhněte nahoru a dolů, a jakmile je majonéza zcela tuhá, vypněte ho. Trvá to asi 10 vteřin. Domácí majonézu můžete dělat i bez mixéru, šlehací metlou.

7

Nakrájené brambory dejte do velké mísy, přidejte nadrobno nakrájenou okurku, cibuli a uvařenou zeleninu. Osolte, opepřete a všechno důkladně promíchejte s majonézou. Podle chuti a konzistence dochuťte solí, cukrem, hořčicí a lákem. Hotový salát přikryjte fólií a uložte v lednici, nejlépe přes noc.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč