Ingredience
- 1 kg brambory
- špetka sůl
- 2 bobkový list
- 100 g máslo
- 4 lžíce hladká mouka
- 200 ml smetana
- 200 g mražený hrášek
- 300 g žampiony
- 80 g lučina
- trocha pepř
- na ozdobu libeček
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list a vaříme asi 10 minut.
-
2. V jiném hrnci rozehřejeme polovinu másla, zaprášíme moukou a vzniklou jíšku zalijeme smetanou a vše řádně rozmícháme. Z brambor slijeme vroucí vodu do smetanové jíšky, rozmícháme a přidáme téměř vařené brambory a hrášek. Za občasného míchání necháme ještě dusit asi 10 minut.
-
Na zbylém másle podusíme na plátky nakrájené žampiony, osolíme je a přidáme k bramborám. Nakonec vmícháme lučinu, vše dochutíme pepřem a jednotlivé porce ozdobíme čerstvým libečkem.
TIP: Ti, kdo mají rádi kulajdu, si mohou tento pokrm připravit ze zakysané smetany, jídlo bude mít kyselejší chuť.