Čerstvé bylinky dodají správné aroma.
David Šebek, Příbram
Ingredience
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 90 ml vody
- 1 vejce
- 1/2 lžičky octa
- 1/2 lžičky soli
- 2–3 lžíce oleje
- 50 g másla
- Náplň:
- 400 g hovězího mletého masa
- 60 g balkánského sýra
- 1 vejce
- 2 lžičky nasekané zelené petrželky
- 2 špetky koření čubrica
- podle chuti pepř
- podle potřeby sůl
- trocha oleje
- 50 g másla
- Tzatziki:
- 100 g salátové okurky
- 200 g bílého jogurtu
- trocha soli
- trocha bílého pepře
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička nasekaného čerstvého kopru
- 1/2 lžičky máty
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Všechny suroviny na těsto promícháme a vypracujeme hladkou hmotu, která se nelepí na ruce. Zakryté utěrkou necháme těsto přibližně 30 minut odpočívat. Pak je rozdělíme na čtyři díly.
-
Mleté maso promícháme s rozdrobeným sýrem, vejcem, petrželkou, kořením a solí. Každý díl rozválíme, vytáhneme dotenka a potřeme teplým olejem promíchaným s máslem. Vytažené pláty potřeme vrstvou masové směsi a srolujeme. Rolády dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme směsí másla a oleje a pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
-
Zatím připravíme tzatziki. Okurku rozkrojíme podélně na čtvrtiny, vykrojíme jadérka a zbylou dužinu nakrájíme najemno. Přidáme bílý jogurt, sůl, pepř, prolisovaný česnek, čerstvé bylinky a promícháme. Upečené rolády necháme asi 20 minut zchladnout, pak je nakrájíme na kousky a podáváme s tzatziki.