Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Anglický vánoční dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7537 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 1076 g
Tuky 278 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Čechách si neumíme představit Vánoce bez vánočky a cukroví, v Anglii bez velkolepého vánočního dortu plného kandovaného ovoce. 

Suroviny

máslo 175 g
nasekané
třtinový cukr 200 g
tmavý
směs – měla by obsahovat míchanou citrusovou kůru, rozinky, kandované třešně, fíky
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
nastrouhaná z 1 citronu
brandy 100 ml
+ 4 lžíce na dokončení
makadamové ořechy 85 g
vejce 3 ks
lehce prošlehané
mleté
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
mixed spice 1 ČL
nebo perníkové koření
Na dokončení
+ na poprášení
voda růžová 1 PL
nebo ještě lépe voda z pomerančových květů

Postup

1

Máslo, cukr, nakrájené kandované ovoce, citrusovou kůru i šťávu a 100 ml brandy přiveďte k varu ve větším rendlíku, ztlumte a nechte 10 minut probublávat. Odstavte a nechte vychladnout.

2

Předehřejte troubu na 150/130 °C. Opražte na pánvi nasucho makadamiové oříšky, nechte je zchladnout a nasekejte nahrubo. Vmíchejte je společně s vejci a mletými mandlemi do ovocné směsi a vše dobře promíchejte.

3

Smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek a všechno koření a směs zlehka vmíchejte do rendlíku s ovocnou směsí. Vzniklé těsto dejte do dortové formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a povrch uhlaďte, nejlépe to jde vypouklou stranou lžíce, kterou jste předtím ponořili do horké vody.

4

Připravený dort vložte do trouby a pečte 45 minut, potom snižte teplotu na 140/120 °C a pečte ještě 60–75 minut, dokud není jeho povrch tmavě zlatavý, struktura není pevná na dotyk a zapíchnutá špejle nevyjde čistá. (Pokud povrch začne tmavnout příliš brzy, zakryjte dort alobalem.)

5

Do horkého upečeného dortu udělejte špejlí nebo jehlicí větší počet otvorů a prolijte je 4 lžícemi brandy tak, aby byl celý krásně nasáklý. Dort nechte úplně vychladnout ve formě. Potom ho opatrně z formy vyjměte, sloupněte z něj pečicí papír a zabalte ho do pergamenu nebo čistého pečicího papíru a nakonec do potravinářské fólie – v této podobě vydrží až 3 měsíce ve spíži nebo 6 měsíců v mrazáku, takže ho příští rok můžete připravit i s předstihem.

6

Před podáváním dort vybalte (případně nechte rozmrazit). Na polevu šlehejte metličkou bílek nad horkou vodní lázní. Za stálého míchání do něj zašlehejte po částech cukr a vodu z pomerančových květů. Míchejte do té doby, dokud nezačne poleva u krajů tuhnout – trvá to asi 5–8 minut. Potom polevou přelijte dort, aby byl celý pokrytý, a nechte na vzduchu dokonale zaschnout. Před podáváním ozdobte ovocem a poprašte cukrem.

VÁNOCE VE VELKÉ BRITÁNII
Paul Day, šéfkuchař a majitel restaurace Sansho a bistra a obchodu Maso & kobliha: „U nás vánočnímu dortu tolik neholdujeme, děláme spíš vánoční pudink, což je něco obdobného, ale vaří se v páře. Jíme ho s brandy omáčkou, a to je nejvíc! Klasikou a nutností je ale třešňový trifle! Ze slaných pokrmů pak na stole nikdy nesmějí chybět kapustičky a pečené brambory.“

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

AD
Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete
  • Zajímavosti

Domácí cukrárna: Bez těchto pomocníků se neobejdete

Přemýšlíte, že své cukrářské umění povýšíte na úroveň přesahující pouhé pečení narozeninových dortů pro členy rodiny? Zařízení dokonalé domácí cukrárny vyžaduje o špetku více než jen vášeň pro sladké. Dejte pod svýma rukama vzniknout...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč