Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi

Pečená vepřová kýta s rýží s černými fazolemi

2.5/5 Počet hodnocení: 23
Do 30 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7175 kcal
Bílkoviny 641 g
Sacharidy 714 g
Tuky 175 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oběd, kterým se blýsknete i před vzácnou návštěvou? Vsaďte na efektní vepřovou pečínku s originální přílohou.

Suroviny

bez kosti s kůží
na tlustá kolečka
rostlinný olej 1 PL
sůl
Na marinádu
česnek 8 stroužků
nasekané
koriandr čerstvý svazek
otrhané lístky (část uchovat k podávání)
máta svazek
otrhané lístky
podrcené
římský kmín 1 PL
mletý
oregano 1 PL
sušené
chilli sušené 1 ČL
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
kůra a šťáva
kůra a šťáva + klínky k podávání
Na rýži s fazolemi
olivový olej 1 PL
nakrájená na drobno
zelená, očištěná a nasekaná
česnek 2 stroužky
tymián 3 snítky
lístky otrhané
oregano ½ ČL
vinný ocet červený 2 PL
rýže basmati 300 g
fazole černé 400 g
konzerva, propláchnuté, okapané
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 600 ml

Postup

1

1 Přísady na marinádu rozmixujte dohladka. Kůži na mase nařežte do mřížky, maso stočte a svažte kuchyňským provázkem do válečku. Maso dejte do mísy a na místech bez kůže ho potřete marinádou. Zakryjte a nechte rozležet v chladničce aspoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Před pečením vyjměte a nechte dojít do pokojové teploty.

2

Troubu předehřejte na 220/200°C. Maso položte do pekáče kůží nahoru a poklaďte cibulí. Podlijte ho zbylou marinádou a 200 ml vody, kůži pokapejte olejem, osolte a pečte 45 minut (kůže začne křupavět).

3

Troubu zmírněte na 160/140°C a pečte 3 hodiny, aby se maso jen rozsýpalo. Pokud se kůže ještě nevypekla dokřupava, zesilte troubu na 200/180°C a dopečte ji. Potom maso přeneste na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 30 minut. Výpek nalijte do džbánku, odstraňte z něj tuk. Pak ho v rendlíčku udržujte teplý.

4

Na rýži s fazolemi rozehřejte v rendlíku olej, vsypte cibuli a papriku a opékejte 5 minut doměkka, pak vsypte česnek, tymián a oregano, minutu opékejte. Přidejte ocet, rýži a fazole, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vlijte vývar, přiklopte a na mírném plameni vařte 12 minut. Vývar by se měl vstřebat a rýže vespod mírně zkřupavět.

5

Maso zbavte provázku a podávejte ho nakrájené na plátky, doplněné výpekem, rýží s fazolemi, lístky koriandru a klínky limety. Můžete přidat i listový salát.

NĚCO NAVÍC
Rýže s fazolemi je původně španělský pokrm oblíbený i v Latinské Americe. Říká se mu moros y cristianos (mouřeníni a křesťané). Dá se jíst také jako hlavní jídlo, třeba v doprovodu prohřátých škvarků či opečených koleček klobásy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč