Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová terina s játry

Vepřová terina s játry
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová terina s játry

4.4/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné Pro 10–12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4601 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 64 g
Tuky 375 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm, kterému žádný milovník masa neodolá!

Suroviny

ramínko, na kousky
bůček 300 g
bez kůže, na kousky
150 g nadrobno, zbytek v plátcích
česnek 2 stroužky
drcené
najemno nastrouhaná kůra + šťáva
gin 2 PL
nebo borovička
šalvěj 3 PL
tymián 1 PL
čerstvé lístky + na ozdobení
pepř celý 1 PL
jalovec ½ PL
jalovčinky
pepř růžový
na ozdobení
šípkový džem
k podávání
k podávání

Postup

1

Polovinu ramínka, bůčku i nakrájené slaniny, játra a česnek vložte do robotu a umixujte dohladka. Přidejte zbývající vepřové ramínko, bůček, nakrájenou slaninu a zpracujte, aby bylo maso nahrubo rozsekané a všechno dobře promíchané.

2

Přesuňte do misky, vmíchejte pomerančovou šťávu a kůru, brandy, gin a bylinky, důkladně promíchejte. Celý pepř a jalovčinky rozdrťte nahrubo a přidejte do směsi, opět důkladně promíchejte. Zakryjte a dejte na 1–3 hodiny chladit do ledničky.

3

Plátky slaniny po jednom rozprostřete a srovnejte/zploštěte na prkénku pomocí tupé strany nože.

4

Pak jimi po dvou tak, aby se dvojice překrývaly na dně formy navzájem i s ostatními dvojicemi a zároveň každý pár tvořil ,šipku‘ (střídavě mířící jiným směrem) a konce plátků přečnívaly přes okraje formy, vyložte celou formu na terinu o objemu cca 1 litr.

5

Troubu předehřejte na 150°C. Do připravené formy opatrně přesuňte vychlazenou ochucenou masovou směs. Pak ji pořádně upěchujte pomocí dna lžíce či paletového nože (pozor, nepoškoďte plátky slaniny) a srovnejte povrch.

6

Pak přes směs přeložte přečnívající slaninu. Přiklopte víkem nebo alobalem a formu vložte do pekáčku. Nalijte do něj horkou vodu, aby sahala zhruba 2 cm pod okraj formy. Pečte uprostřed trouby cca 2 hodiny.

7

Po 1,5 hodině vyzkoušejte, zda je terina hotová – vyndejte formu i s pekáčkem z trouby, odkryjte a doprostřed teriny zapíchněte špejli až skoro skrz, držte ji tam 10 sekund, pak ji vytáhněte a jemně se dotkněte konce. Špejle by měla být horká. Masová směs by se také měla oddělit od stěn nádoby (mírně zmenšit objem). Je-li terina propečená, pak vyjměte formu z pekáčku, pokud ne, znovu zakryjte a pečte ještě 5–10 minut, pak opakujte zkoušku.

8

Upečenou terinu odklopte, zakryjte ji dvojitou vrstvou alobalu a zatižte konzervami nebo jiným vhodným závažím. Nechte zchladnout, pak nechte přes noc chladit v ledničce. Druhý den vyklopte terinu na prkénko, ozdobte tymiánovými lístky a růžovým pepřem. Podávejte nakrájené na silné plátky, doplněné šípkovým džemem a pečivem, popřípadě podle chuti i máslem.

NĚCO NAVÍC
Zbylá terina vydrží dobře zabalená v chladničce 2–3 dny, ale můžete ji i na pár týdnů zamrazit.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč