Reklama
Vepřová terina
Fotogalerie:
 

Vepřová terina

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Tak tomu se říká lahůdka! Jestli chceš překvapit hosty něčím výjimečným, pak je tento recept ten pravý.

Ingredience

  • svazek pažitky a petrželky
  • pár lístků šalvěje
  • několik sušených meruněk
  • 900 g mletého vepřového masa
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 10 kuliček jalovce
  • 50 ml koňaku
  • 200 g uzeného masa
  • 1 lžíce másla
  • 2 másla
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g slaniny nakrájené na plátky
  • sůl

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

250 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Bylinky omyjeme a nasekáme je nadrobno. Několik lístků šalvěje si ponecháme na ozdobu. Sušené meruňky nakrájíme na kousky.

  2. krok2

    Maso přemístíme do mísy, promícháme s kořením, nasekanými bylinkami a koňakem. Mísu překryjeme potravinovou fólií a necháme maso v chladu odležet, nejlépe přes noc. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Smažíme asi 3 minuty a poté přidáme česnek. Po minutě sejmeme z plamene a vše přesuneme k masu. Uzené maso nakrájíme na kostky a rovněž vsypeme k masu. Osolíme a vše dobře promícháme.

  3. krok3

    Formu na paštiku vytřeme kouskem másla. Na dno naskládáme šalvějové lístky a vyložíme ji plátky slaniny. Do formy přesuneme polovinu masové směsi. Lehce upěchujeme a přisypeme meruňky. Překryjeme druhou částí masa.

  4. krok4

    Přesahujícími plátky slaniny překryjeme paštiku a poté ji ještě překryjeme alobalem. Do pekáče napustíme vodu a do ní postavíme formu. Pečeme v troubě rozehřáté na 160 °C asi hodinu. Odklopíme alobal, slijeme případnou šťávu a dopečeme ještě 15 minut. Hotovou paštiku vyndáme z pekáče s vodou, opět slijeme, překryjeme alobalem a zatížíme třeba pytlíkem mouky. Necháme úplně vychladnout. Paštiku podáváme nakrájenou na plátky s chlebem, nakládanými okurkami nebo zeleninou.

Pošli recept! 1/2017 (9.12.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Valašská kyselice

Valašská kyselice

U nás doma je to nejoblíbenější polévka. Zdeňka Polanská, Vsetín
Všehochuť /04.02.10
Vepřová panenka v listovém těstě

Vepřová panenka v listovém těstě

Panenku lze nahradit i plátkem kuřecích prsou.

Jitka Nevrklová, Batelov

Všehochuť /17.03.13
Slaný cuketový koláč

Slaný cuketový koláč

Andrea Janáková, Polička

Všehochuť /23.01.18
Kuřátko v soli

Kuřátko v soli

Takto připravené kuře má křupavou kůrčičku.

Libor Velan, Bystřice pod Lopeníkem

Všehochuť /03.05.15
Moravská kapsička

Moravská kapsička

Posílám skvělý tip na nedělní oběd.

Eva Přecechtělová, Chropyně

Všehochuť /09.11.13
Jehněčí kousky s hráškem

Jehněčí kousky s hráškem

Jehněčí maso na našem stole nesmí chybět.

Alena Klírová, Mýto

Všehochuť /29.07.12
 

Nejnovější

Plněné ovocné kytičky

Plněné ovocné kytičky

Jarní pohlazení Podle receptu Lucie Šulcové z Roztok u Prahy
Všehochuť /05.04.18
Kroupy s hráškem a hlívou

Kroupy s hráškem a hlívou

Marie Vávrová, Liberec

Za pár korun /04.04.18
Bezinkové šampaňské

Bezinkové šampaňské

Jana Šímová, Mariánské Lázně

Všehochuť /04.04.18
Chřest se smetanovou omáčkou

Chřest se smetanovou omáčkou

Lucie Bradáčová, Hlinsko

Vaříme express /03.04.18
Banánové lívanečky

Banánové lívanečky

Podle receptu

Jitky Novákové z Lovosic

Zdravě a chutně /03.04.18
Pečený losos s mandlemi

Pečený losos s mandlemi

Pro babičku

Podle receptu Ivy Blažejové z Trutnova

Všehochuť /02.04.18
Knedlíky z polenty

Knedlíky z polenty

Hana Záběšáková, Praha

Všehochuť /02.04.18
Zvířátkové muffiny

Zvířátkové muffiny

Romana Hradecká, Tábor

Všehochuť /02.04.18
Sýrové kuličky v ředkvičkovém salátu

Sýrové kuličky v ředkvičkovém salátu

Zuzka má kromě Pošli recept! na povel ještě spoustu dalších časopisů. Řeší hlavně ...

Zdravě a chutně /01.04.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Velikonoce

Velikonoce jsou tady! Příroda vytáhla svou duhovou paletu a připomněla nám, jak je toto období krásné. My hospodyňky se také nedržíme zpět a s barvičkami se vyřádíme na skořápkách vajec. A co muži? Ti zase trochu zmalují nás. Je to opravdu pestrá část roku! Přeji vám, ať si ji užijete ve zdraví se svými blízkými a nad něčím chutným k zakousnutí. Šťastné Velikonoce!

více
rychle_moucniky

Pošli recept extra speciál Rychlé moučníky

Poslední dobou často slýchám, že cukr je zabiják, nejhorší zlo ze všech zel. No dobře, určitě se nic nemá přehánět, ale přiznejme si, že pokud si občas dopřejeme nějakou sladkou dobrůtku, život hned vypadá tak nějak líp. Takový malý příjemný hřích, jako je vydařená bábovka, kousek štrúdlu, rolády či dortíku, určitě nikomu neuškodí. Tak se v klidu pusťte  do pečení a nechte si chutnat!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama