Reklama
Vepřová terina
Fotogalerie:
 

Vepřová terina

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Tak tomu se říká lahůdka! Jestli chceš překvapit hosty něčím výjimečným, pak je tento recept ten pravý.

Ingredience

  • svazek pažitky a petrželky
  • pár lístků šalvěje
  • několik sušených meruněk
  • 900 g mletého vepřového masa
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 10 kuliček jalovce
  • 50 ml koňaku
  • 200 g uzeného masa
  • 1 lžíce másla
  • 2 másla
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g slaniny nakrájené na plátky
  • sůl

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

250 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Bylinky omyjeme a nasekáme je nadrobno. Několik lístků šalvěje si ponecháme na ozdobu. Sušené meruňky nakrájíme na kousky.

  2. krok2

    Maso přemístíme do mísy, promícháme s kořením, nasekanými bylinkami a koňakem. Mísu překryjeme potravinovou fólií a necháme maso v chladu odležet, nejlépe přes noc. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Smažíme asi 3 minuty a poté přidáme česnek. Po minutě sejmeme z plamene a vše přesuneme k masu. Uzené maso nakrájíme na kostky a rovněž vsypeme k masu. Osolíme a vše dobře promícháme.

  3. krok3

    Formu na paštiku vytřeme kouskem másla. Na dno naskládáme šalvějové lístky a vyložíme ji plátky slaniny. Do formy přesuneme polovinu masové směsi. Lehce upěchujeme a přisypeme meruňky. Překryjeme druhou částí masa.

  4. krok4

    Přesahujícími plátky slaniny překryjeme paštiku a poté ji ještě překryjeme alobalem. Do pekáče napustíme vodu a do ní postavíme formu. Pečeme v troubě rozehřáté na 160 °C asi hodinu. Odklopíme alobal, slijeme případnou šťávu a dopečeme ještě 15 minut. Hotovou paštiku vyndáme z pekáče s vodou, opět slijeme, překryjeme alobalem a zatížíme třeba pytlíkem mouky. Necháme úplně vychladnout. Paštiku podáváme nakrájenou na plátky s chlebem, nakládanými okurkami nebo zeleninou.

Pošli recept! 1/2017 (9.12.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Plátky na víně s brusinkami

Plátky na víně s brusinkami

Ideální přílohou je bramborová kaše. Zdeňka Polanská, Vsetín
Všehochuť /18.03.17
Kuřecí nudličky se slunečnicovým semínkem na zeleninové rýži

Kuřecí nudličky se slunečnicovým semínkem na zeleninové rýži

Slunečnicová semínka dodají pokrmu příjemné aroma a fantastický chuťový rozměr.

...

Všehochuť /23.08.14
Štika s citronovým pepřem

Štika s citronovým pepřem

Je to velký svátek, když ji kluci chytí.

Květa Šindelářová, Praha

Všehochuť /06.12.15
Srdce na karí

Srdce na karí

Pikantní karí zjemní smetana.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Všehochuť /19.02.16
Štika se sýrovou omáčkou Président Le Bleu

Štika se sýrovou omáčkou Président Le Bleu

Jemnou chuť sladkovodní rybky skvěle doplní výrazný sýr.

Otto Plášek, Brno

Všehochuť /03.09.14
Králík na olivách

Králík na olivách

Pikantní olivy dodají masu správnou chuť.


Anežka Šubová, Krnov

Všehochuť /13.04.17
 

Nejnovější

Borůvkový koktejl

Borůvkový koktejl

Pavla Svobodová, Opava
Vaříme express /03.07.18
Sendviče s opečenou šunkou

Sendviče s opečenou šunkou

Na piknik nebo svačinku

Podle receptu Marie Krejčové z Brna

Vaříme express /03.07.18
Hovězí roláda s noky

Hovězí roláda s noky

Iva Papežová, Teplice

Všehochuť /03.07.18
Palačinky se špenátem

Palačinky se špenátem

Renata Slavíčková, Velké Popovice

Všehochuť /03.07.18
Prosciutto & fungi pizza

Prosciutto & fungi pizza

Kateřina Gajová, Brno

Všehochuť /03.07.18
Kuličky s koprem

Kuličky s koprem

Lenka Malá, Chomutov

Všehochuť /03.07.18
Zapečené houby se sýrem

Zapečené houby se sýrem

Hana Bílá, České Budějovice

Za pár korun /02.07.18
Krůtí s brusinkami

Krůtí s brusinkami

Jindřich Růžička, Praha

Za pár korun /02.07.18
Sýrové papriky

Sýrové papriky

Jde to i bez masa

Karolína Němečková, Praha

Vaříme express /02.07.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
letni_rychlovky

Letní rychlovky

Červen je prostě a jednoduše báječný měsíc. Léto je na samém začátku a ze všeho sálá optimismus. Příroda nám ze sebe dává to nejlepší a my máme potřebu její dary hltat plnými doušky. Ani se nám nechce trávit čas uvnitř domu. Co dávají v televizi, nás nezajímá... Jen chceme sedět venku, kochat se okolím a k tomu zakusovat něco dobrého, ale na přípravu časově nenáročného.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama