Reklama
Vepřová panenka ve slanině se švestkovou omáčkou
Fotogalerie:

Vepřová panenka ve slanině se švestkovou omáčkou

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Do 1 hodiny

Lucie Houžvičková, Praha

Ingredience

  • 400 g středu vepřové panenky
  • dle potřeby pepř, sůl a cukr
  • 6 plátků slaniny uzené studeným kouřem
  • 25 g másla
  • 20 g cibule na jemné kostičky
  • 10 g mrkve
  • 10 g celeru
  • 10 g petržele
  • 300 g čerstvých nebo mražených švestek
  • 150 ml vývaru
  • na dochucení citronová šťáva
  • 15 g studeného másla na zjemnění

Doba přípravy

Počet porcí

2

Orientační cena

200 Kč

Postup přípravy

  1. Panenku odblaníme, opepříme a obalíme do slaniny. V hrnci na másle opečeme cibulku a najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme švestky a necháme chvíli prohřát.

    		    	
  2. Zalijeme vývarem a dusíme přibližně 15 minut. Pak propasírujeme, přelijeme zpět do hrnce, dochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou. Omáčku necháme zredukovat.

    			
          
  3. Po vypnutí vmícháme studené máslo. Panenku opečeme z každé strany, začínáme stranou, kde končí slanina (lépe tak drží).

    		    	
  4. Pak dáme panenku dodělat do trouby, při 170 °C na 10 minut. Vnitřní teplota masa by měla být asi 55 °C.

    		    	
  5. Panenku necháme pár minut odpočinout. Nakrájíme na plátky, podáváme s omáčkou a hranolky.

    		    	

Tip redakce

Pod slaninu můžeme dát několik větviček rozmarýnu nebo jiné oblíbené bylinky.

Pošli recept! - Speciál - Expres recepty (18.9.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Králík načerno

Králík načerno

Stejně uděláš i kuře. Martina Antalová, Odolena Voda
Všehochuť /27.12.11
Hovězí  tokáň

Hovězí tokáň

Podáváme s rýží nebo s kuskusem.

Eva Přecechtělová, Chropyně

Všehochuť /05.06.15
Kachní prsíčka se špeclemi

Kachní prsíčka se špeclemi

Kachní maso je zdravé

Robert Nerad

Všehochuť /18.09.19
Domácí svíčková

Domácí svíčková

Ve svátek si rádi dáme chutnou omáčku.
Helena Adámková, Havířov
Všehochuť /01.09.08
Kančí ragú v šípkové omáčce

Kančí ragú v šípkové omáčce

Jeden z osvědčených receptů na zvěřinu.

František Hůrka, Trutnov

Všehochuť /20.04.16
Kachní játra

Kachní játra

Chutnají jako vynikající teplý předkrm.
Vilma Mazankievičová, Kroměříž
Všehochuť /24.11.08
 

Nejnovější

Masové kuličky plněné kapustou

Masové kuličky plněné kapustou

Dají si je i odpůrci zeleniny Podle receptu Květy Raichlové z Bíliny
Za pár korun /21.09.19
Ořechové rohlíčky

Ořechové rohlíčky

Oblíbený recept babiček

Podle receptu Anežky Boudové

Škola vaření /21.09.19
Sendvič s avokádem a krůtí šunkou

Sendvič s avokádem a krůtí šunkou

Podle receptu

Petry Hromádkové z Brandýsa nad Labem

Vaříme express /21.09.19
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

Petra Kupková, Ostrava

Vaříme express /21.09.19
Dýňová kaše se zeleninou

Dýňová kaše se zeleninou

Lucie Šrámková, Praha

Vaříme express /21.09.19
Vepřový řízek na hruškách

Vepřový řízek na hruškách

Olina Velebilová, Sušice

Všehochuť /21.09.19
Polévka z dýně hokkaido

Polévka z dýně hokkaido

Irena Drdlíková, Most

Za pár korun /20.09.19
Konopný chlebíček

Konopný chlebíček

Miroslava Čiržová, Vávrovice

Škola vaření /20.09.19
Pupek nadivoko

Pupek nadivoko

Věra Sklenářová, Praha

Škola vaření /20.09.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Knedlíková kuchařka

Je to tak, knedlíky do českých jídelníčků prostě patří. Už ve škole nám dávají ovocné knedlíky, při slavnostnějších okamžicích si dopřejeme svíčkovou se šesti a během náročného týdne rodinu odbudeme knedlíkem s vajíčkem. Tím to však nemusí končit! Vyzkoušej jiné recepty i způsoby přípravy a uvidíš, že knedlíky jsou prostě nestárnoucím hitem.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama