Šalotka má jemnější chuť než klasická cibule, s mrkví se dokonale doplňuje.
Jana Matoušková, Písek
Ingredience
- 800 g vepřová panenka
- 4 lžíce olivový olej
- 2 ks větší mrkev
- 5 ks šalotka
- trocha soli
- trocha pepře
- 2 lžíce máslo
- 2 lžíce med
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Maso opláchneme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a opečeme zprudka ze všech stran na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo. Panenky přendáme do pekáčku a na témže tuku osmahneme na plátky nakrájenou mrkev a na osminky nakrájené šalotky. Maso osolíme a opepříme, přidáme orestovanou zeleninu. Vše potřeme máslem a zapékáme v troubě při teplotě 180 °C asi 40 minut.
-
Před dopečením potřeme panenku medem a necháme krátce zkaramelizovat. Pokrm podáváme nejlépe s vařenými brambory.
Tip redakce
Maso můžeš při pečení lehce posypat mletým zázvorem. Chuť masa bude pikantní a netradiční. Panenka se peče při nižší teplotě než jiná masa, aby se zbytečně nevysušila.