Do nádivky můžeme přidat sušené ovoce.
Barbora Novotná, Slaný
Ingredience
- 1 krůta (o váze asi 4 kg)
- trocha soli
- 150 g špeku
- 2 veky
- 150 ml smetany
- 3 jablka
- 3 vejce
- 1 svazek petrželky
- 150 g vlašských ořechů
- 125 g másla
- špetka muškátového květu a bílého mletého pepře
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Krůtu očistíme, před kloubem nařízneme stehna a vytaháme šlachy. Poté ji nasolíme a přes noc necháme odležet v lednici. Aby krůta nebyla suchá, uděláme do prsou a stehen úzkým nožem vpich a vložíme špalíček špeku.
-
Na nádivku nakrájíme na kostky veku. Zalijeme ji smetanou. Pokud použijeme starší pečivo, přilijeme trochu mléka a necháme nasáknout.
-
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme je k housce spolu se žloutky, nasekanou petrželkou a nasekanými ořechy. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do nádivky. Nádivkou plníme krůtu. Otvor můžeme zašít kuchyňskou nití.
-
Krůtu podlijeme vodou a přidáme máslo. Pečeme při 180 °C asi hodinu. Pak sundáme poklici a snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme asi hodinu dozlatova. Při pečení krůtu přeléváme vypečenou šťávou, případně dolijeme horkou vodu. Z okrajů pekáče seškrabujeme připečenou šťávu, aby měla pěknou barvu.
-
Porcování: Křídla odstřihneme u těla krůty. Stehna odkrojíme v kloubu a krůtu přestřihneme v místech pod křídly, tím získáme prsa a záda. Prsa odkrojíme od kosti a nakrájíme na plátky. Hřbet rozstříháme na 3–4 kusy.