Reklama
Sváteční krůta s nádivkou
Fotogalerie:

Sváteční krůta s nádivkou

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Do nádivky můžeme přidat sušené ovoce.

Barbora Novotná, Slaný

Ingredience

  • 1 krůta (o váze asi 4 kg)
  • trocha soli
  • 150 g špeku
  • 2 veky
  • 150 ml smetany
  • 3 jablka
  • 3 vejce
  • 1 svazek petrželky
  • 150 g vlašských ořechů
  • 125 g másla
  • špetka muškátového květu a bílého mletého pepře

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

500 Kč

Postup přípravy

  1. Krůtu očistíme, před kloubem nařízneme stehna a vytaháme šlachy. Poté ji nasolíme a přes noc necháme odležet v lednici. Aby krůta nebyla suchá, uděláme do prsou a stehen úzkým nožem vpich a vložíme špalíček špeku. 

  2. Na nádivku nakrájíme na kostky veku. Zalijeme ji smetanou. Pokud použijeme starší pečivo, přilijeme trochu mléka a necháme nasáknout.

  3. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme je k housce spolu se žloutky, nasekanou petrželkou a nasekanými ořechy. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do nádivky. Nádivkou plníme krůtu. Otvor můžeme zašít kuchyňskou nití. 

  4. Krůtu podlijeme vodou a přidáme máslo. Pečeme při 180 °C asi hodinu. Pak sundáme poklici a snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme asi hodinu dozlatova. Při pečení krůtu přeléváme vypečenou šťávou, případně dolijeme horkou vodu. Z okrajů pekáče seškrabujeme připečenou šťávu, aby měla pěknou barvu.

  5. Porcování: Křídla odstřihneme u těla krůty. Stehna odkrojíme v kloubu a krůtu přestřihneme v místech pod křídly, tím získáme prsa a záda. Prsa odkrojíme od kosti a nakrájíme na plátky. Hřbet rozstříháme na 3–4 kusy. 


Pošli recept! 12/2015 (2.11.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kuřecí játra s rozinkami

Kuřecí játra s rozinkami

Nezvyklá kombinace tě mile překvapí. Marcela Zmatlíková, Stará Paka
Všehochuť /06.05.11
Vepřové masíčko na houbách a slanině

Vepřové masíčko na houbách a slanině

Slanina a houby dodají masíčku lahodnou chuť.

Nikola Hybnerová, Česká Lípa

Všehochuť /13.11.14
Vepřový závitek na houbách s opečenými brambory

Vepřový závitek na houbách s opečenými brambory

Oblíbený recept celé naší rodiny.

Zuzana Šajtarová, Ostrava

Všehochuť /08.09.12
Kuřecí roládky

Kuřecí roládky

Můžeš servírovat teplé i studené.
Miroslava Šťastná,
Mníšek pod Brdy
Všehochuť /06.12.10
Roštěná s majonézou

Roštěná s majonézou

Neboj se zkusit něco nového.

Anna Veselá, Žďár nad Sázavou

Všehochuť /06.08.13
Rybí koláčky

Rybí koláčky

Chutnají i dětem. Mohou se jíst i studené.
Lucie Konečná, Praha
Všehochuť /25.04.13
 

Nejnovější

Pistáciová srdíčka

Pistáciová srdíčka

Z lásky k našim blízkým Podle receptu Sylvie Hoškové z Mladé ...
Sladký život /22.11.19
Plněný adventní věnec

Plněný adventní věnec

Jiřina Vurbsová, Kadaň

Všehochuť /21.11.19
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Všehochuť /20.11.19
Tvarohová štóla

Tvarohová štóla

Podle receptu

Věry Veselé z Havířova

Sladký život /20.11.19
Bílkové vánoční bábovičky

Bílkové vánoční bábovičky

Když zavoní purpura

Podle receptu Jany Hůlkové z Tábora

Sladký život /18.11.19
Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký

Tereza Mrowiecová, Karviná

Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama