Reklama
Sváteční krůta s nádivkou
Fotogalerie:

Sváteční krůta s nádivkou

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Do nádivky můžeme přidat sušené ovoce.

Barbora Novotná, Slaný

Ingredience

  • 1 krůta (o váze asi 4 kg)
  • trocha soli
  • 150 g špeku
  • 2 veky
  • 150 ml smetany
  • 3 jablka
  • 3 vejce
  • 1 svazek petrželky
  • 150 g vlašských ořechů
  • 125 g másla
  • špetka muškátového květu a bílého mletého pepře

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

500 Kč

Postup přípravy

  1. Krůtu očistíme, před kloubem nařízneme stehna a vytaháme šlachy. Poté ji nasolíme a přes noc necháme odležet v lednici. Aby krůta nebyla suchá, uděláme do prsou a stehen úzkým nožem vpich a vložíme špalíček špeku. 

  2. Na nádivku nakrájíme na kostky veku. Zalijeme ji smetanou. Pokud použijeme starší pečivo, přilijeme trochu mléka a necháme nasáknout.

  3. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme je k housce spolu se žloutky, nasekanou petrželkou a nasekanými ořechy. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do nádivky. Nádivkou plníme krůtu. Otvor můžeme zašít kuchyňskou nití. 

  4. Krůtu podlijeme vodou a přidáme máslo. Pečeme při 180 °C asi hodinu. Pak sundáme poklici a snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme asi hodinu dozlatova. Při pečení krůtu přeléváme vypečenou šťávou, případně dolijeme horkou vodu. Z okrajů pekáče seškrabujeme připečenou šťávu, aby měla pěknou barvu.

  5. Porcování: Křídla odstřihneme u těla krůty. Stehna odkrojíme v kloubu a krůtu přestřihneme v místech pod křídly, tím získáme prsa a záda. Prsa odkrojíme od kosti a nakrájíme na plátky. Hřbet rozstříháme na 3–4 kusy. 


Pošli recept! 12/2015 (2.11.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Telecí ragú

Telecí ragú

Telecí maso díky své struktuře potřebuje na přípravu jen krátký čas. Tereza ...
Všehochuť /01.05.16
Pečený segedín

Pečený segedín

Přidáváme vždy co nejlepší mletou papriku.

  Zuzana Fialová, Břeclav

Všehochuť /02.03.16
Kuřecí řízek v sýrovém těstíčku

Kuřecí řízek v sýrovém těstíčku

Dobrota pro masožravce.

Zuzana Thořová, Hodkovice nad Mohelkou

Všehochuť /21.10.14
Přírodní hovězí

Přírodní hovězí

Výpek už není potřeba zahušťovat.
Karel Novák, Praha
Všehochuť /14.11.11
Vepřové v arašídové omáčce

Vepřové v arašídové omáčce

Arašídová pomazánka se dá koupit v supermarketech. Je dobrá na chlebu.

Zuzana ...

Všehochuť /31.08.15
Kančí s houbami a paprikou

Kančí s houbami a paprikou

Divočina chutná úplně jinak než třeba hovězí. 

Kristýna Suchánková, Liberec

Všehochuť /22.05.12
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Sluníčko svítí, příroda láká a mně se nechce sedět doma, natož trávit hodiny u sporáku. Co s tím? Přece uvařit něco rychlého a hurá na výlet! Večer si posedíme s rodinou na zahradě, rozpálíme gril a budeme se kochat výhledem na letošní úrodu. Co s ní udělám? Upeču nějaký koláč nebo zavařím na později? Z receptů, které jste nám poslali, si jistě něco vyberu.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu