Reklama
Steaky s houbovou omáčkou na víně
Fotogalerie:
 

Steaky s houbovou omáčkou na víně

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

LUXUSNÍ ZÁŽITEK

Dobře připravený steak nepotřebuje komplikovaný doprovod. Lahodná houbová omáčka jenom podtrhne jeho vynikající chuť.

Robert Nerad šéfkuchař 500 restaurant a Green Day Salads

Ingredience

  • NA STEAKY:
  • 4 steaky z hovězí svíčkové po 200 g
  • drcený pepř
  • hrubá mouka
  • na opečení olej nebo sádlo
  • sůl
  • NA OMÁČKU:
  • 2 hrsti sušených lesních hub
  • mléko nebo voda na namočení hub
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malý svazek bylinek (bobkový list, rozmarýn, šalvěj)
  • 200 ml masového vývaru
  • 200 ml suchého červeného vína (např. Malbec, Rioja)
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • 1 lžíce hnědého cukru

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

500 Kč

Postup přípravy

  1. Maso posypeme drceným pepřem a moukou. V pánvi (ideálně litinové) rozehřejeme tuk a steaky zprudka opečeme.

  2. Pak maso otočíme, shora jemně osolíme a opékáme ještě asi 3 minuty.

  3. Pak je sejmeme z pánve a necháme 4–5 minut stát. Podáváme přelité houbovou omáčkou se šťouchanými bramborami.

  4. krok4

    Houby zalijeme vodou (pokud máme rádi smetanové omáčky, tak mlékem) a necháme je hodinu namočené, aby změkly. Poté je slijeme, dobře vymačkáme a větší kusy překrájíme.

  5. krok5

    Šalotky oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme šalotku a za stálého míchání ji na mírném ohni podusíme dozlatova. Ke konci přidáme omytý bobkový list.

  6. krok5

    Poté přisypeme scezené a překrájené houby. Společně chvíli restujeme.

  7. krok5

    Vývar smícháme s vínem a zalijeme jím podušenou směs. Přidáme omyté bylinky a základ ochutíme solí a pepřem. Zakryjeme poklicí a dusíme asi 20 minut. Nakonec do omáčky vmícháme vinný ocet a cukr. Nezakrýváme ji, ale vaříme na mírném ohni, aby se zredukovala do sosu. Nakonec vyjmeme bylinky a omáčka je připravena k přelití pokrmu.

Tip redakce

Minimálně hodinu před přípravou necháme maso vydýchat při pokojové teplotě. Steaky rozhodně nenaklepáváme, během přípravy pak do nich nepícháme vidličkou ani nožem!

Pošli recept! 9/2017 (2.8.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kuřecí stehýnka na způsob bažanta

Kuřecí stehýnka na způsob bažanta

Jde o originální spojení koření a kuřecího masa. Ludmila Vítková, Brno ...
Všehochuť /04.08.11
Gratinovaná kotleta

Gratinovaná kotleta

Jednoduchý a chutný recept bez haldy nádobí.

Jitka Nevrkalová, Batelov

Všehochuť /02.09.13
Velikonoční jehněčí roláda

Velikonoční jehněčí roláda

Samotné pečené maso by bylo příliš suché. Náplň se slaninou a kapií mu dodá ...

Všehochuť /06.04.17
Maso na špejli

Maso na špejli

Hodí se k nim pečivo nebo brambory. 

Martina Antalová, Odolená Voda

Všehochuť /04.11.15
Oranžové řízečky

Oranžové řízečky

Vypadají krásně a chutnají božsky.
Jana Heinová, Karviná
Všehochuť /19.01.10
Roláda bez rolování se slaninou a vejcem

Roláda bez rolování se slaninou a vejcem

Rychlovka, kterou mohu jen doporučit.

Simona Radová, Opočno

Všehochuť /01.07.15
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu