Vypadají trochu jako slané kremrole a na všech oslavách se po nich vždycky jen zapráší.
Martina Kadlčíková, Vrbno pod Pradědem
Ingredience
- Těsto:
- 150 g hladké celozrnné mouky
- 65 g ztuženého pokrmového tuku
- 65 ml–70 ml piva
- na vál hladká mouka
- na potření plechových trubiček tuk
- 1 bílek
- Dohotovení:
- 160 g žervé s kapií
- podle potřeby sůl
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 4 sladkokyselé okurky
- 200 g nakrájeného pikantního salámu
- 4 plátky uzeného sýra
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do proseté mouky nastrouháme tuk a pivem zaděláme hladké těsto. To vložíme na vyhřátý talíř, přiklopíme nahřátým kastrolem a necháme asi 30 minut odpočinout.
-
Pomocí mouky těsto rozválíme na plát silný 2–3 mm a nakrájíme z něj 5 cm široké pruhy. Trubičky potřeme tukem. Bílek mírně našleháme.
-
Trubičku vždy položíme na pruh těsta, obtočíme, necháme mírný přesah, který potřeme bílkem, a těsto k sobě přimáčkneme. Trubičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 12–14 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
-
Po vyndání z trouby necháme krátce vychladnout. Pak sejmeme upečené korpusy z plechových trubiček a opět je necháme vychladnout. Žervé prošleháme se smetanou a solí.
-
Směs rozdělíme na salámová kolečka, přidáme na dílky rozkrájené okurky a na proužky nakrájený sýr. Salám stočíme a vložíme do trubiček.
Tip redakce
Trubičky můžeš naplnit také salámovou pěnou nebo paštikou. Ze zbylého pivního těsta připrav třeba čtverečky, které potři vejcem, posyp kořením nebo nastrouhaným sýrem a upeč dokřupava.