Reklama
Rožněná hovězí kýta
Fotogalerie:

Rožněná hovězí kýta

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Dalibor Marounek, Roudnice

Ingredience

  • 50–60 kg hovězí kýty z mladého býčka
  • Na potírání:
  • 2 l hovězího vývaru
  • 1 l 12° piva
  • 500 ml oleje
  • 200 g rajského protlaku
  • 200 g plnotučné hořčice
  • 100 g utřeného česneku
  • argentinské grilovací koření
  • pepř, sůl

Doba přípravy

Počet porcí

1

Orientační cena

10000 Kč

Postup přípravy

  1. Hovězí kýtu 3 dny před rožněním napícháme 8% roztokem soli a 2% roztokem cukru, uložíme v chladu.

  2. Kýtu napíchneme na masivní rožeň, nesmíme zapomenout, že něco váží, a pro jistotu ji ještě zajistíme po stranách dráty.

  3. Kýtu rožníme pomalu na bukovém dřevu, první ořez masa je obvykle po 5–6 hodinách, nesmíme pospíchat a moc topit, abychom maso nespálili.

  4. Připravíme si nálev. Všechny ingredience rozmícháme ve vlažném vývaru, argentinské koření, pepř a sůl přidáme podle uvážení a chuti.

  5. Po prvním ořezu masa potřeme kýtu nálevem a rožníme další 2 hodiny, potíráme pravidelně po 30 minutách.

  6. Potom maso opět okrájíme a pak zase. Musíme počítat s tím, že urožnění 50–60 kg kýty zabere zhruba 12–14 hodin.

  7. Během rožnění dáme na plech předem povařené malé brambory. Z kýty na ně bude kapat potěr a omastek a získají skvělou chuť. Občas brambory promícháme, aby byly všechny rovnoměrně pomazané.

  8. Brambory podáváme k ořezanému masu, nejlépe doplněné zelným salátem.

Pošli recept! 7/2017 (15.6.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Fazolová polévka

Fazolová polévka

Vydatná fazolačka nahradí i hlavní jídlo. Renata Kubálková, Městečko Trnávka ...
Všehochuť /16.12.09
Vařený hovězí jazyk s rajskou omáčkou

Vařený hovězí jazyk s rajskou omáčkou

Milujeme omáčky s vařeným masem. Hovězí jazyk je k rajské omáčce vynikající. A nejen...

Všehochuť /23.05.13
Tvarůžkový špíz

Tvarůžkový špíz

Pravé olomoucké tvarůžky mají zcela ojedinělou pikantní chuť a velmi typickou ...
Všehochuť /14.09.10
Rolovaná vepřová kýta

Rolovaná vepřová kýta

Nejlépe se k ní hodí šťouchané brambory.

Zdena Schwarzová, Karlovy Vary

Všehochuť /08.06.15
Kuřecí maso s rozinkami a mandlemi

Kuřecí maso s rozinkami a mandlemi

Recept je z televize, trochu jsme ho upravili.
Marie Holacká, Suchý Řádek
Všehochuť /15.06.12
Tvarohové knedlíky s masovou náplní

Tvarohové knedlíky s masovou náplní

Mohou být jak s bílým, tak s červeným zelím.

Jindřiška Bílá, Mšené

Všehochuť /29.04.15
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu