Voňavé a lahodné kachní masíčko miluji nade vše, ještě připravit dobrou přílohu, a sváteční pochoutka je tu!
Ludmila Baráková, Brno
Ingredience
- 4 kachní čtvrtky
- 1 cibule
- trocha kmínu
- sůl podle potřeby
- Vinné zelí:
- 800 g bílé zelí
- 300 ml bílé víno
- šťáva z 1/2 citronu
- 4 lžíce cukr krupice
- 1,5 lžičky sůl
- špetka kmínu
- 1 cibule
- 1,5 lžíce hladká mouka
- 3 lžíce olej nebo sádlo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kachní stehna omyjeme vodou a osušíme. Cibuli nakrájíme na hrubší kostky na dno pekáčku a mírně podlijeme vodou. Kachnu osolíme ze všech stran, posypeme kmínem a vložíme do pekáčku. Necháme nasolenou uležet přes noc v lednici.
-
Kachnu pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 3 hodiny doměkka. Do výpeku občas přilijeme vodu, aby se kachna nepřipalovala.
-
Bílé zelí nakrájíme na nudličky a zalijeme bílým vínem. Ochutíme cukrem, solí, kmínem a vaříme, dokud nezměkne. Cibuli nakrájíme na kostky a orestujeme na oleji nebo na sádle do mírně nazlátlé barvy. Přisypeme hladkou mouku a krátce orestujeme.
-
Hotovou jíšku vlijeme do zelí a asi pět minut nechám povařit. Dochutíme citronovou šťávou a podle potřeby ještě solí a cukrem. Podáváme s bramborovými nebo houskovými knedlíky, které přelijeme kachním výpekem.