Pečená hovězí plec se smetanou
Fotogalerie:

Pečená hovězí plec se smetanou

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Podle potřeby dořeď mlékem nebo vodou.
Otto Plášek, Brno

Ingredience

  • 1,5 kg hovězí plec
  • dle potřeby hořčice
  • trocha máslo
  • 4 petržel
  • 8 mrkev
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 300 g uzený špek
  • trocha sůl a pepř
  • trocha cukr
  • několik bobkový list
  • několik kuliček nové koření
  • 1 l smetana na vaření
  • trocha citronová šťáva
  • 1 zakysaná smetana

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

250 Kč

Postup přípravy

  1. Hovězí plec (špalek) svážeme provázkem do tvaru válečku. Potřeme ji plnotučnou hořčicí a polijeme rozpuštěným máslem. Takto naložené maso dáme do lednice uležet na 1–2 dny. Nesolíme!
  2. Maso před pečením zprudka orestujeme na másle, které ulpělo na mase při naložení. Nakrájíme na kostky všechnu kořenovou zeleninu včetně cibule. Orestujeme ji ve výpeku z masa a lehce posypeme krystalovým cukrem, který jemně zkaramelizuje.
  3. Orestovanou zeleninu přendáme do pekáče a do vytvořeného důlku v zelenině vložíme špalek masa. Podlijeme 300 ml vody, přidáme nové koření a bobkový list, přikryjeme a pomalu pečeme asi dvě hodiny. Mezitím můžeme maso otočit.
  4. Po upečení maso vyjmeme a zeleninu přendáme do kastrolu. Přilijeme litr smetany na vaření a vše rozmixujeme skoro dohladka. Lehce dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a před koncem přidáme zakysanou smetanu. Maso nakrájíme na plátky a porce ozdobíme brusinkovým kompotem.

Pošli recept! 11/2011 (4.10.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Kuřecí prsa s grilovaným melounem

Kuřecí prsa s grilovaným melounem

Příjemné zpestření grilovaného masa. Libuše Hlaváčová, Brno
Všehochuť /22.06.12
Vepřové na rozmarýnu

Vepřové na rozmarýnu

Kýta je skvělá i samotná s hořčicí a chlebem,

Lucie Vaněčková, Lodhéřov

Všehochuť /12.05.12
Kuřecí maso zapečené s mozzarellou

Kuřecí maso zapečené s mozzarellou

Na drůbeží maso podle mě není nikdy dost receptů. Tenhle je velmi rychlý ...
Všehochuť /16.12.10
Stehýnka marinovaná na pivu

Stehýnka marinovaná na pivu

Jsou moc dobrá, přátelé se na ně vždycky velmi těší, zvlášť když ...

Všehochuť /13.10.14
Vepřové  na smetaně v listovém těstě

Vepřové na smetaně v listovém těstě

Když mají přijít hosté, snažím se jim připravit něco netradičního ...
Všehochuť /08.09.14
Pangasius v pivním těstíčku

Pangasius v pivním těstíčku

Takhle nám chutná úplně nejvíc.
Eliška Černecká, Proseč
Všehochuť /30.08.11
 

Nejnovější

Vaječný koláč se slaninou

Vaječný koláč se slaninou

Vydatná pochoutka, výborná s pivem nebo s vínem. Iva Dvorská, Jičín
Vaříme express /07.03.15
Mlsné řezy

Mlsné řezy

Jsou tak dobré, že zmizí ihned ze stolu.

Martina Sklenářová,  Vysoké Mýto

Sladký život /07.03.15
Závin se šunkou s tvarůžky

Závin se šunkou s tvarůžky

Máme spoustu koníčků a na vaření nám mnoho času nezbývá. Ale když už nás mamka ...

Za pár korun /06.03.15
Koláč s mangoldem a rajčaty

Koláč s mangoldem a rajčaty

Nejlepší je, když si můžeš mangold vypěstovat na zahradě.

Jitka Hrnčířová, ...

Vaříme express /06.03.15
Tuňákový koláč s cibulí

Tuňákový koláč s cibulí

Tuňák je skvělá ryba, ze které je možné připravit spoustu pochoutek.

Libor Pokorný, ...

Všehochuť /06.03.15
Guláš z býčích žláz

Guláš z býčích žláz

Gurmáni tuto lahůdku jistě ocení.

Veronika Poláčková, Mýto

Všehochuť /06.03.15
Rebarborové koláčky

Rebarborové koláčky

Jsou rychlé a pikantní, u nás se po nich vždycky jen zapráší.

Hana Šátralová, ...

Sladký život /06.03.15
Kostky s mascarpone

Kostky s mascarpone

Je lehounký jako pohlazení, k odpolední kávičce jako dělaný. Pozvi kamarádku a ...

Sladký život /06.03.15
Játrová pochoutka

Játrová pochoutka

Uzený bok můžeš nahradit klobásou.

Martina Antalová, Odolena Voda

Za pár korun /05.03.15
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special-s-1406

Speciál Pečeme s radostí

Pečete rádi? Máme pro vás další vydání oblíbeného speciálu Pošli recept v kroužkové vazbě s podtitulem Pečeme s radostí.

více
special-s-1502

Těstoviny

Speciál Pošli recept Těstoviny

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama