Pečená hovězí plec se smetanou
Fotogalerie:

Pečená hovězí plec se smetanou

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Podle potřeby dořeď mlékem nebo vodou.
Otto Plášek, Brno

Ingredience

  • 1,5 kg hovězí plec
  • dle potřeby hořčice
  • trocha máslo
  • 4 petržel
  • 8 mrkev
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 300 g uzený špek
  • trocha sůl a pepř
  • trocha cukr
  • několik bobkový list
  • několik kuliček nové koření
  • 1 l smetana na vaření
  • trocha citronová šťáva
  • 1 zakysaná smetana

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

250 Kč

Postup přípravy

  1. Hovězí plec (špalek) svážeme provázkem do tvaru válečku. Potřeme ji plnotučnou hořčicí a polijeme rozpuštěným máslem. Takto naložené maso dáme do lednice uležet na 1–2 dny. Nesolíme!
  2. Maso před pečením zprudka orestujeme na másle, které ulpělo na mase při naložení. Nakrájíme na kostky všechnu kořenovou zeleninu včetně cibule. Orestujeme ji ve výpeku z masa a lehce posypeme krystalovým cukrem, který jemně zkaramelizuje.
  3. Orestovanou zeleninu přendáme do pekáče a do vytvořeného důlku v zelenině vložíme špalek masa. Podlijeme 300 ml vody, přidáme nové koření a bobkový list, přikryjeme a pomalu pečeme asi dvě hodiny. Mezitím můžeme maso otočit.
  4. Po upečení maso vyjmeme a zeleninu přendáme do kastrolu. Přilijeme litr smetany na vaření a vše rozmixujeme skoro dohladka. Lehce dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a před koncem přidáme zakysanou smetanu. Maso nakrájíme na plátky a porce ozdobíme brusinkovým kompotem.

Pošli recept! 11/2011 (4.10.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Srdíčková polévka

Srdíčková polévka

Levná a velice dobrá polévka. Hana Šverclová, Praha
Všehochuť /17.02.14
Jehněčí kýta nadivoko

Jehněčí kýta nadivoko

Nejlépe chutná s vařenými brambory.

Veronika Poláčková, Mýto

Všehochuť /09.05.15
Rolovaná vepřová kýta

Rolovaná vepřová kýta

Nejlépe se k ní hodí šťouchané brambory.

Zdena Schwarzová, Karlovy Vary

Všehochuť /08.06.15
Plněná sekaná

Plněná sekaná

Tento druh sekané určitě neznáš.

Otto Plášek, Brno

Všehochuť /18.11.13
Srnčí na víně

Srnčí na víně

Je tak dobré, že nikdy nezbyde.

Eva Hroudová, Tábor

Všehochuť /11.08.13
Sladkokyselá kuřecí směs s citronem

Sladkokyselá kuřecí směs s citronem

K této specialitce se nejlépe hodí rýže.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Všehochuť /03.10.13
 

Nejnovější

Slaninové špízy

Slaninové špízy

Jsou ideální přílohou k masu, ale chutnají skvěle i jako hlavní chod. Zdeňka...
Za pár korun /27.09.16
Katalánská roláda

Katalánská roláda

Jakmile se roládky nakrájejí, vynikne barevnost náplně. Ochutnej a uvidíš – ...

Škola vaření /27.09.16
Staročeská gugla

Staročeská gugla

Komu chutná klasický bramborák, uvítá možná i tuto obměnu. 

Květa ...

Škola vaření /27.09.16
Sýrová mňamka

Sýrová mňamka

Jednoduché a výborné.

Marcela Szlanerová, Třinec

Vaříme express /27.09.16
Batátové hranolky

Batátové hranolky

Tuhle zajímavou zeleninu mám čím dál radši.

Barbora Klamová, Svitavy

Zdravě a chutně /27.09.16
Gratinované brambory s mozzarellou

Gratinované brambory s mozzarellou

Mozzarella všechny ingredience krásně spojí, pokrm je lehčí, než když použiješ ...

Zdravě a chutně /27.09.16
Kulajda se žampiony

Kulajda se žampiony

Kopr ji krásně provoní, ale musí být čerstvý.

Jiří Tribula, Znojmo

Za pár korun /26.09.16
Maminčina kapustová polévka

Maminčina kapustová polévka

Kdo má rád kapustu, jistě nepohrdne touto polévkou.

Monika Nejedlá, Staré Sedliště

Škola vaření /26.09.16
Koprová polévka s vejci

Koprová polévka s vejci

Máme rádi, když je hustá, vydá pak klidně i za samostatné jídlo třeba ...

Vaříme express /26.09.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1610

Podzimní pečení

Pro někoho je podzim obdobím chmur a různých depresí. Příroda se připravuje k zimnímu spánku a my máme podobné pocity.

více
bajecne-dobroty_smal

Báječné dobroty

Extra speciál Báječné dobroty je v prodeji! Nenechte si ujít to nejlepší z časopisu Pošli recept!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama