Pečená hovězí plec se smetanou
Fotogalerie:

Pečená hovězí plec se smetanou

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Podle potřeby dořeď mlékem nebo vodou.
Otto Plášek, Brno

Ingredience

  • 1,5 kg hovězí plec
  • dle potřeby hořčice
  • trocha máslo
  • 4 petržel
  • 8 mrkev
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 300 g uzený špek
  • trocha sůl a pepř
  • trocha cukr
  • několik bobkový list
  • několik kuliček nové koření
  • 1 l smetana na vaření
  • trocha citronová šťáva
  • 1 zakysaná smetana

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

250 Kč

Postup přípravy

  1. Hovězí plec (špalek) svážeme provázkem do tvaru válečku. Potřeme ji plnotučnou hořčicí a polijeme rozpuštěným máslem. Takto naložené maso dáme do lednice uležet na 1–2 dny. Nesolíme!
  2. Maso před pečením zprudka orestujeme na másle, které ulpělo na mase při naložení. Nakrájíme na kostky všechnu kořenovou zeleninu včetně cibule. Orestujeme ji ve výpeku z masa a lehce posypeme krystalovým cukrem, který jemně zkaramelizuje.
  3. Orestovanou zeleninu přendáme do pekáče a do vytvořeného důlku v zelenině vložíme špalek masa. Podlijeme 300 ml vody, přidáme nové koření a bobkový list, přikryjeme a pomalu pečeme asi dvě hodiny. Mezitím můžeme maso otočit.
  4. Po upečení maso vyjmeme a zeleninu přendáme do kastrolu. Přilijeme litr smetany na vaření a vše rozmixujeme skoro dohladka. Lehce dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a před koncem přidáme zakysanou smetanu. Maso nakrájíme na plátky a porce ozdobíme brusinkovým kompotem.

Pošli recept! 11/2011 (4.10.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Citronový losos a salát

Citronový losos a salát

Losos má velmi zdravé maso, posiluje srdce. Zuzana Blažková, Rakovník
Všehochuť /23.12.15
Treska s chřestem a holandskou omáčkou

Treska s chřestem a holandskou omáčkou

Sezonu chřestu si nikdy nenecháme ujít, připravuji ho na mnoho různých způsobů.

...

Všehochuť /30.04.14
Krakonošská krkovice

Krakonošská krkovice

Oběd, na kterém si pochutná celá rodina.
Lenka Hellerová, Rumburk
Všehochuť /14.03.12
Guláš na pivu s karlovarským knedlíkem

Guláš na pivu s karlovarským knedlíkem

Guláš je skvělý a knedlíky fantasticky nadýchané.

Lucie Dobrovolná, Hranice

Všehochuť /31.10.13
Srnčí bifteky s bramborem

Srnčí bifteky s bramborem

Vybírám na ně ty nejlepší kousky masa. 

Tereza Krejčí, Kunov 

Všehochuť /27.02.12
Jehněčí krk pečený s bramborama a rajčátky

Jehněčí krk pečený s bramborama a rajčátky

Jehněčí dobroty nepatří na stůl jen o Velikonocích.

Lucie Strakošová, Trnávka

Všehochuť /15.05.12
 

Nejnovější

Těstovinový salát s tuňákem

Těstovinový salát s tuňákem

Na svou oblíbenou večeři nedám dopustit. Nikola Bilová, Rybí
Za pár korun /12.02.16
Kančí s hlívou

Kančí s hlívou

Podáváme s brambůrky obalenými slaninou.

Lenka Kalivodová, Rakovník

Všehochuť /12.02.16
Skořicové sušenky

Skořicové sušenky

Můžeš je pospojovat krémem.

Lenka Bukáčková, Žďár nad Sázavou

Sladký život /12.02.16
Balíčky s pórkem a slaninou

Balíčky s pórkem a slaninou

Dají se podávat teplé i studené.

Zdeňka Krásová, Most

Za pár korun /11.02.16
Masovo-zeleninová pomazánka

Masovo-zeleninová pomazánka

Je vynikající na topinky.

Veronika Mikleová, Nitra

Škola vaření /11.02.16
Řízky v kokosové  pohance s polentou

Řízky v kokosové pohance s polentou

Zapomeň na klasickou strouhanku.

Veronika a Martin Kasíkovi, Praha

Zdravě a chutně /11.02.16
Krůtí játra s pečenou řepou

Krůtí játra s pečenou řepou

Hotové jídlo můžeš před podáváním posypat sýrem.

Diana Vlasáková, Příbram

Zdravě a chutně /11.02.16
Vepřové nudličky Stroganoff

Vepřové nudličky Stroganoff

Jednoduché, rychlé a moc dobré.

Lenka Endrlová, Havlíčkův Brod

Všehochuť /11.02.16
Muffiny s krémovou čepicí

Muffiny s krémovou čepicí

Na party udělej krém výrazné barvy.

Zuzana Kokrdová, Havlíčkův Brod

Sladký život /11.02.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1601

Levná kuchařka

Náročné Vánoce se u většiny z nás projevily nejen na váze, ale hlavně i na stavu naší peněženky.

více
special-s-1505v2

Nedělní oběd

Udělejte radost sobě i svým blízkým a uvařte si skvělý nedělní oběd.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama