Pečená hovězí plec se smetanou
Fotogalerie:

Pečená hovězí plec se smetanou

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Podle potřeby dořeď mlékem nebo vodou.
Otto Plášek, Brno

Ingredience

  • 1,5 kg hovězí plec
  • dle potřeby hořčice
  • trocha máslo
  • 4 petržel
  • 8 mrkev
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 300 g uzený špek
  • trocha sůl a pepř
  • trocha cukr
  • několik bobkový list
  • několik kuliček nové koření
  • 1 l smetana na vaření
  • trocha citronová šťáva
  • 1 zakysaná smetana

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

250 Kč

Postup přípravy

  1. Hovězí plec (špalek) svážeme provázkem do tvaru válečku. Potřeme ji plnotučnou hořčicí a polijeme rozpuštěným máslem. Takto naložené maso dáme do lednice uležet na 1–2 dny. Nesolíme!
  2. Maso před pečením zprudka orestujeme na másle, které ulpělo na mase při naložení. Nakrájíme na kostky všechnu kořenovou zeleninu včetně cibule. Orestujeme ji ve výpeku z masa a lehce posypeme krystalovým cukrem, který jemně zkaramelizuje.
  3. Orestovanou zeleninu přendáme do pekáče a do vytvořeného důlku v zelenině vložíme špalek masa. Podlijeme 300 ml vody, přidáme nové koření a bobkový list, přikryjeme a pomalu pečeme asi dvě hodiny. Mezitím můžeme maso otočit.
  4. Po upečení maso vyjmeme a zeleninu přendáme do kastrolu. Přilijeme litr smetany na vaření a vše rozmixujeme skoro dohladka. Lehce dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a před koncem přidáme zakysanou smetanu. Maso nakrájíme na plátky a porce ozdobíme brusinkovým kompotem.

Pošli recept! 11/2011 (4.10.2011)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Bramborový salát se smaženým květákem

Bramborový salát se smaženým květákem

Místo květáku může být třeba smažené filé nebo řízek... Luděk Vláčil, Olšany u...
Všehochuť /15.06.11
Roláda z bůčku

Roláda z bůčku

Pochoutka z typicky české kuchyně.
Libuše Šubová, Milotice n. Bečvou
Všehochuť /05.12.08
Dýňová polévka

Dýňová polévka

Tato polévka vůbec není obyčejná, v talíři září jako sluníčko ...
Všehochuť /01.09.08
Jehněčí kousky s hráškem

Jehněčí kousky s hráškem

Jehněčí maso na našem stole nesmí chybět.

Alena Klírová, Mýto

Všehochuť /29.07.12
Cuketová roláda s masovou náplní

Cuketová roláda s masovou náplní

Tato roláda u nás nahradila klasickou sekanou.

Kateřina Volfová, Svitavy

Všehochuť /13.10.12
Masoví čerti

Masoví čerti

Máme rádi, když je jídlo pěkně ostré.
Lenka Stavělová, Ptení
Všehochuť /19.08.09
 

Nejnovější

Indiánci

Indiánci

Nesmějí chybět na žádné oslavě a nejvíce oblíbené jsou u dětí. Lucie Paláková, ...
Sladký život /16.09.14
Bazalkové palačinky s párkovým ragú

Bazalkové palačinky s párkovým ragú

Jemné palačinky plněné ragú z párků a zeleniny.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem - ...

Všehochuť /16.09.14
Francouzský zeleninový koláč

Francouzský zeleninový koláč

Před nalitím vajec můžeš koláč zakápnout smetanou. Bude ještě vláčnější. 

...

Za pár korun /15.09.14
Králík na brusinkách

Králík na brusinkách

Podávej k němu halušky nebo noky.

Martina Dostálková, Srch

Všehochuť /15.09.14
Krkovice  s fazolkami

Krkovice s fazolkami

Podáváme s vařenými bramborami.

Karel Kroupa, Praha

Všehochuť /15.09.14
Mandlový piškot

Mandlový piškot

Lehký a rychle hotový moučník pro chvíle pohody.
Jitka Stejskalová, Kolín
Sladký život /15.09.14
Borůvkovo-brusinkový koláč z remosky

Borůvkovo-brusinkový koláč z remosky

Velmi snadný na přípravu, děláme ho v létě na chalupě a je ...

Sladký život /15.09.14
Kuře na víně po francouzském způsobu

Kuře na víně po francouzském způsobu

Kuřecí stehna pečená na víně se slaninou a žampiony.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem ...

Všehochuť /14.09.14
Čočkový salát s filetem z tresky

Čočkový salát s filetem z tresky

Vynikající lehký oběd, který lze jíst i studený.

Martina Košařová, Plzeň

Zdravě a chutně /14.09.14
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Reklama
Reklama
Reklama
special-s-1406

Speciál Pečeme s radostí

Pečete rádi? Máme pro vás další vydání oblíbeného speciálu Pošli recept v kroužkové vazbě s podtitulem Pečeme s radostí.

více
special-s-1409

Vaříme na chalupě

Speciál Pošli recept Vaříme na chalupě!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama