S bešamelem jsou nádherně vláčné.
Judita Novotná, Prostějov
Ingredience
- na vymazání máslo
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g čerstvých špenátových listů
- 250 g goudy
- 2 lžíce olivového oleje
- dle chuti sůl a pepř
- 15 plátků lasagní
- na ozdobu bazalka
- Na bešamel:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- podle chuti muškátový oříšek
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Zapékací nádobu vymažeme máslem. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na malé
kostičky, česnek prolisujeme. Špenát opláchneme, pokrájíme a zalijeme horkou vodou. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. -
Na pánvi rozehřeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přidáme přecezený špenát, podlijeme
trochou vody, ochutíme solí, pepřem a česnekem a dusíme, dokud se voda nevypaří. -
Připravíme bešamel. Máslo rozehřejeme v kastrůlku, přidáme mouku a za stálého míchání prohříváme asi 2 minuty. Poté přilijeme mléko a mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti osolíme a okořeníme muškátovým oříškem.
-
V zapékací misce postupně vrstvíme plátky lasagní, špenátovou směs, sýr a bešamel tak, aby
poslední vrstvu tvořil plátek lasagní. Mísu překryjeme alobalem a lasagne pečeme asi 1 hodinu
v troubě předehřáté na 200 °C. -
Na posledních 10 minut před dokončením lasagne odkryjeme, posypeme sýrem a dopečeme.
Pak je ozdobíme bazalkou.
Tip redakce
Listový špenát používám v kuchyni moc ráda. Nejlepší je samozřejmě čerstvý, ale dá se nahradit i mraženým nebo sterilovaným. Připravuji z něj polévky, saláty, náplně, pomazánky… Jako rychlou lahůdku doporučuji jen tak rychle osmahnutý na oleji s nasekaným česnekem.