Jestli nemáš lesní houby, použij žampiony.
Eva Lehmannová, Chomutov
Ingredience
- 50 ml olej
- 3 cibule
- 400 g vepřová kýta
- 1 lžička kmín
- 200 g houby
- 1 lžička sladká paprika
- 4 kuličky černý pepř
- trocha soli
- 1 zeleninový bujon
- 1 hovězí bujon
- 3 stroužky česnek
- 2 lžíce hladká mouka na zahuštění
- 1 lžička majoránka
- Karí rýže:
- 200 g rýže
- trocha soli
- 1 lžíce olej
- 2 hřebíčky
- 1 lžička karí
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Na oleji osmažíme nasekanou cibuli, když začne zlátnout, přidáme na kostky nakrájené maso, lžičku kmínu a orestujeme. Maso podusíme a přidáme houby. Ochutíme paprikou, promícháme a krátce orestujeme. Pak zalijeme vývarem ze zeleninového a hovězího bujonu nebo horkou vodou. Přidáme pepř, sůl, zamícháme a pod poklicí dusíme.
-
Po půl hodině přidáme prolisovaný česnek a dále dusíme, dokud maso není měkké. Podle potřeby zahustíme a 10 minut povaříme, nakonec přidáme majoránku.
-
Rýži si uvaříme v mikrovlnné troubě, je nutné mít nádobu s poklicí z varného skla, vysokou 1 cm a o průměru 19 cm. Do nádoby dáme vypranou rýži, sůl, olej, hřebíčky a lžičku karí. Zalijeme 500 ml vroucí vody. V mikrovlnné troubě vaříme 10 minut na plný výkon. Po vyjmutí nádobu přikrytou dvěma utěrkami na 15 minut odstavíme, rýže dojde.