Kuřecí stehna pečená na víně se slaninou a žampiony.
Pavel Štrougal, Ústí nad Labem - Krásné Březno
Ingredience
- 2 kuřecí stehna
- 50 g slanina
- 100 g žampiony
- 1 cibule
- 2 stroužky česnek
- 150 ml červené víno
- sůl, pepř, bobkový list
- 1 lžíce máslo
- 1 lžíce olej
- 200 ml kuřecí vývar
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kuřecí stehna opláchneme, osušíme, posypeme solí a pepřem. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a částečně ji rozškvaříme. Vložíme připravená stehna a po obou stranách je opečeme.
-
Opečená stehna vyjmeme, do výpeku přidáme máslo, nasekaný česnek, na plátky nakrájenou cibuli a vše zpěníme. Pak přidáme oloupané, očištěné a na plátky nakrájené žampiony. Vše krátce orestujeme a podlijeme červeným vínem.
-
Opečená stehna vrátíme do kastrolu, přidáme dva bobkové listy, trochu pepře a soli. Kastrol vložíme do předehřáté trouby a pečeme nejprve pod pokličkou, až je maso téměř měkké. Pak poklici odstraníme a stehna dopečeme. Během pečení podléváme kuřecím vývarem.
-
Upečená stehna přendáme na talíře, doplníme výpekem se žampiony a podáváme.
Jako příloha jsou vhodné bramborové knedlíky nebo noky, vařené brambory nebo dušená rýže.