Možná se ti bude zdát kombinace s květákem trochu neobvyklá, ale je opravdu chutná.
Anna Schmidtová, Tábor
Ingredience
- 2 králičí stehna
- 6 plátků slanina
- 1 cibule
- 50 g máslo
- 400 ml hovězí vývar
- 1 lžička hladká mouka
- 300 g květák
- sůl podle potřeby
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Králičí stehna jemně osolíme, obložíme plátky slaniny a převážeme kuchyňským provázkem, aby slanina během pečení neopadala.
-
V pekáči rozpustíme kousek másla a lehce na něm zpěníme cibulku, kterou jsme si nakrájeli nadrobno. Pak přidáme králíka a ještě chvíli společně restujeme, dokud cibulka nezačne zlátnout.
-
Potom králíka přelijeme hovězím vývarem a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme asi 1,5 hodiny, dokud maso nezrůžoví. Průběžně přeléváme šťávou.
-
Na posledních 15 minut můžeme teplotu zvýšit na 210 °C, aby měl králík lepší kůrčičku.
-
Mezitím si rozdělíme květák na růžičky, které uvaříme v osolené vodě. Hotového králíka vyjmeme z pekáče a zbavíme ho nití. Šťávu zaprášíme lžičkou mouky a necháme přejít varem.
-
Králíka servírujeme s uvařeným květákem a bramborovým knedlíkem. Přelijeme zahuštěnou šťávou.
Tip redakce
Pokud se ti stává, že králičí maso je po upečení vysušené, u tohoto receptu to nehrozí. Slanina maso ochrání a navíc příjemně provoní.