Báječně chutná i s čerstvým chlebem – králík na česneku je ale dokonalý teprve s domácími bramborovými knedlíky, moravským zelím nebo dušeným špenátem. Během doby, co se bude maso péct, zvládnete hravě připravit všechny zmíněné přílohy. Pečený králík se tak stane luxusním nedělním obědem pro celou rodinu.
Postup
Troubu předehřejte na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180.
Králíka opláchněte, osolte a položte do pekáče. Potřete maso lžící sádla, druhou vložte dovnitř společně se dvěma oloupanými stroužky česneku a kuličkami pepře. Podlijte polovinou hrnku studené vody a posypte kmínem a solí.
Pekáč přiklopte druhým, stejně velkým, nebo použijte alobal a těsně jím nádobu uzavřete. Vložte do trouby.
Po půlhodině pečení králíka přelijte výpekem, znovu zakryjte, snižte teplotu o 20 stupňů a pečte další půlhodinu.
Zbývající stroužky česneku rozetřete se špetkou soli. Pastou potřete maso a dopékejte ještě další, třetí půlhodinu.
Na posledních patnáct minut odstraňte alobal a případně vypněte horkovzdušný oběh, aby se maso nevysušilo.
Upečeného králíka vyjměte z pekáče a odstraňte z břišní dutiny pepř. Rozdělte maso na jednotlivé porce.
Šťávu přeceďte do kastrůlku, poprašte moukou a povařte do zhoustnutí.
Bramborové knedlíky dělávaly babičky z brambor uvařených den předem. Když budete postupovat dost rychle, aby těsto nestačilo zřídnout, podaří se vám i z horkých brambor: 600 g brambor uvařte ve slupce doměkka, okamžitě oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte. Vpracujte 300 g dětské krupičky, jedno malé vejce a půl lžičky soli. Utvořte dvě šišky a hned je zavařte do velkého hrnce vroucí osolené vody. Za dvacet minut budou knedlíky hotové.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně – maso a spol.(18 receptů)
- Králík na 37 způsobů: skvělé recepty s králičím masem(39 receptů)
Komentáře