Reklama
Kachna na medu
Fotogalerie:
 

Kachna na medu

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Oblíbený oběd na Boží hod vánoční v mnoha rodinách představuje dozlatova upečená kachna.

Inspiruj se receptem šéfkuchaře Roberta Nerada.

Ingredience

  • 1 kuchyňsky upravená kachna (asi 2 kg)
  • podle potřeby sůl
  • podle potřeby kmín
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • podle potřeby tymián
  • 4 středně velká navinulá jablka
  • 100 g anglické slaniny (plátky)
  • 1–2 lžíce polohrubé mouky
  • na podlévání voda nebo drůbeží vývar
  • NA NOKY:
  • 5 lžic másla
  • 350 g hrubé krupice
  • 3 malá vejce
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • podle potřeby sůl

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

300 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Kachnu omyjeme, osušíme, zevnitř i zvenku osolíme a okmínujeme. Dáme do pekáčku prsíčky dolů, podlijeme trochou vody nebo vývaru, přiklopíme a 2 a 1/2 hodiny pečeme při 150 °C. Během této doby několikrát kachnu propíchneme. Tuk sebereme a kachnu s ním potíráme. Asi v polovině pečení ji otočíme prsy vzhůru.

  2. krok2

    Jablka rozkrojíme na šest dílků. Vykrojíme z nich jádřince. Med ohřejeme s worcesterskou omáčkou. Kachnu vyjmeme z pekáčku. Polovinou medové směsi potřeme vnitřek kachny a vložíme část jablek, která poprášíme tymiánem. Kachnu vrátíme zpět do pekáčku.

  3. krok3

    Zbylé dílky jablek zabalíme do plátků anglické slaniny a obložíme jimi kachnu v pekáčku. Potřeme je trochou medové omáčky a přelijeme trochou vody nebo vývaru. V troubě vyhřáté na 170 °C kachnu ještě zakrytou poklicí pečeme přibližně hodinu.

  4. krok4

    Výpek slijeme do pánve, uvedeme do varu. Tuk zaprášíme moukou, prošleháme a krátce opečeme. Podlijeme trochou horké vody nebo vývaru a 12 minut povaříme. Šťávu dochutíme solí a pepřem, případně tymiánem.

Tip redakce

NEJLEPŠÍ JE S NOKY
Ze změklého másla, krupice, vejce, špetky muškátového oříšku a soli vypracujeme těsto. Jestliže je příliš suché, přidáme asi 2 lžíce mléka. Je-li naopak hmota řídká, přidáme krupici. Těsto necháme 5–10 minut odležet a pomocí dvou lžic tvoříme noky, které vkládáme do dostatečného množství vařící osolené vody. Vaříme asi 5–7 minut za občasného míchání.

Pošli recept! 12/2016 (3.11.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Vepřová pečeně s houbovými knedlíky

Vepřová pečeně s houbovými knedlíky

Právě kvůli knedlíkům se každý rok tak těším na houbovou sezonu. ...
Všehochuť /05.11.13
Krůtí stehno na víně

Krůtí stehno na víně

Tento vynikající recept mám od svého strýce, který je myslivec a hlavně velký ...

Všehochuť /09.07.14
Tuňákový koláč s cibulí

Tuňákový koláč s cibulí

Tuňák je skvělá ryba, ze které je možné připravit spoustu pochoutek.

Libor Pokorný, ...

Všehochuť /06.03.15
Podzimní roláda

Podzimní roláda

Je výborná např. k pečené krkovici.
Jarka Hlodašová, Opava
Všehochuť /23.12.11
Sváteční husí stehna

Sváteční husí stehna

Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši.

Hana Veselá, Žirovnice

Všehochuť /12.07.14
Kuře na víně po francouzském způsobu

Kuře na víně po francouzském způsobu

Kuřecí stehna pečená na víně se slaninou a žampiony.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem ...

Všehochuť /14.09.14
 

Nejnovější

Borůvkový koktejl

Borůvkový koktejl

Pavla Svobodová, Opava
Vaříme express /03.07.18
Sendviče s opečenou šunkou

Sendviče s opečenou šunkou

Na piknik nebo svačinku

Podle receptu Marie Krejčové z Brna

Vaříme express /03.07.18
Hovězí roláda s noky

Hovězí roláda s noky

Iva Papežová, Teplice

Všehochuť /03.07.18
Palačinky se špenátem

Palačinky se špenátem

Renata Slavíčková, Velké Popovice

Všehochuť /03.07.18
Prosciutto & fungi pizza

Prosciutto & fungi pizza

Kateřina Gajová, Brno

Všehochuť /03.07.18
Kuličky s koprem

Kuličky s koprem

Lenka Malá, Chomutov

Všehochuť /03.07.18
Zapečené houby se sýrem

Zapečené houby se sýrem

Hana Bílá, České Budějovice

Za pár korun /02.07.18
Krůtí s brusinkami

Krůtí s brusinkami

Jindřich Růžička, Praha

Za pár korun /02.07.18
Sýrové papriky

Sýrové papriky

Jde to i bez masa

Karolína Němečková, Praha

Vaříme express /02.07.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
letni_rychlovky

Letní rychlovky

Červen je prostě a jednoduše báječný měsíc. Léto je na samém začátku a ze všeho sálá optimismus. Příroda nám ze sebe dává to nejlepší a my máme potřebu její dary hltat plnými doušky. Ani se nám nechce trávit čas uvnitř domu. Co dávají v televizi, nás nezajímá... Jen chceme sedět venku, kochat se okolím a k tomu zakusovat něco dobrého, ale na přípravu časově nenáročného.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama