Reklama
Kachna na medu
Fotogalerie:
 

Kachna na medu

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Oblíbený oběd na Boží hod vánoční v mnoha rodinách představuje dozlatova upečená kachna.

Inspiruj se receptem šéfkuchaře Roberta Nerada.

Ingredience

  • 1 kuchyňsky upravená kachna (asi 2 kg)
  • podle potřeby sůl
  • podle potřeby kmín
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • podle potřeby tymián
  • 4 středně velká navinulá jablka
  • 100 g anglické slaniny (plátky)
  • 1–2 lžíce polohrubé mouky
  • na podlévání voda nebo drůbeží vývar
  • NA NOKY:
  • 5 lžic másla
  • 350 g hrubé krupice
  • 3 malá vejce
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • podle potřeby sůl

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

300 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Kachnu omyjeme, osušíme, zevnitř i zvenku osolíme a okmínujeme. Dáme do pekáčku prsíčky dolů, podlijeme trochou vody nebo vývaru, přiklopíme a 2 a 1/2 hodiny pečeme při 150 °C. Během této doby několikrát kachnu propíchneme. Tuk sebereme a kachnu s ním potíráme. Asi v polovině pečení ji otočíme prsy vzhůru.

  2. krok2

    Jablka rozkrojíme na šest dílků. Vykrojíme z nich jádřince. Med ohřejeme s worcesterskou omáčkou. Kachnu vyjmeme z pekáčku. Polovinou medové směsi potřeme vnitřek kachny a vložíme část jablek, která poprášíme tymiánem. Kachnu vrátíme zpět do pekáčku.

  3. krok3

    Zbylé dílky jablek zabalíme do plátků anglické slaniny a obložíme jimi kachnu v pekáčku. Potřeme je trochou medové omáčky a přelijeme trochou vody nebo vývaru. V troubě vyhřáté na 170 °C kachnu ještě zakrytou poklicí pečeme přibližně hodinu.

  4. krok4

    Výpek slijeme do pánve, uvedeme do varu. Tuk zaprášíme moukou, prošleháme a krátce opečeme. Podlijeme trochou horké vody nebo vývaru a 12 minut povaříme. Šťávu dochutíme solí a pepřem, případně tymiánem.

Tip redakce

NEJLEPŠÍ JE S NOKY
Ze změklého másla, krupice, vejce, špetky muškátového oříšku a soli vypracujeme těsto. Jestliže je příliš suché, přidáme asi 2 lžíce mléka. Je-li naopak hmota řídká, přidáme krupici. Těsto necháme 5–10 minut odležet a pomocí dvou lžic tvoříme noky, které vkládáme do dostatečného množství vařící osolené vody. Vaříme asi 5–7 minut za občasného míchání.

Pošli recept! 12/2016 (3.11.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Treska v ořechové krustě

Treska v ořechové krustě

Místo tresky můžeme použít i filety z jiné ryby, každopádně musejí být opravdu ...
Všehochuť /15.12.14
Roštěná

Roštěná

Úspěch má u dětí.
Eva Tothová, Jihlava
Všehochuť /15.12.09
Závitky s lososem a pažitkovou omáčkou

Závitky s lososem a pažitkovou omáčkou

Trochu víc práce, ale skvělý výsledek.

Eva Přecechtělová, Chropyně

Všehochuť /08.07.15
Pivní karbanátky s omáčkou

Pivní karbanátky s omáčkou

Jsou pracnější, ale moc dobré. A s omáčkou z nivy opravdu super!
Mirka Turnovská, Cheb
...
Všehochuť /17.05.10
Králík v hořčicové marinádě

Králík v hořčicové marinádě

Pokud ho necháš odležet, bude maso křehké.

Lenka Macková, Pardubice

Všehochuť /31.03.14
Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Mořské řasy doplňují minerály a zlepšují stravitelnost luštěnin.
Pavel ...
Všehochuť /26.03.10
 

Nejnovější

Nadýchaná roláda

Nadýchaná roláda

Upečeno podle receptu Zuzany Janáčkové z Plzně
Sladký život /25.11.17
Sváteční paštika z kuřecích jater

Sváteční paštika z kuřecích jater

Uvařeno podle receptu Vlasty Zatloukalové ze Soběslavi

Škola vaření /24.11.17
Adventní věnec

Adventní věnec

Upečeno podle receptu Lucie Zitové z Jablonce

Všehochuť /24.11.17
Vejce plněná lososovou pěnou

Vejce plněná lososovou pěnou

Luděk Fiala, Nymburk

Vaříme express /23.11.17
Karbanátky z čočky a ořechů

Karbanátky z čočky a ořechů

Daniela Moravcová, Holešov

Zdravě a chutně /23.11.17
Vánoční štóla z domácí pekárny

Vánoční štóla z domácí pekárny

Květa Kroupová, Praha

Všehochuť /23.11.17
Sváteční bonbonky

Sváteční bonbonky

Vlaďka Novotná, Ústí nad Orlicí

Sladký život /23.11.17
Dezert zebra s plody moře

Dezert zebra s plody moře

Petra Hyťhová, Nýřany

Sladký život /23.11.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special_1712_small

Vánoční cukroví

Nejkrásnější dny roku jsou za dveřmi. Dětské oči září, lidé jsou na sebe milejší a počasí venku nás skoro nutí se k někomu přitulit.

více
PosliRecept_extraspecial1712_copy

Pošli recept extra speciál Cukroví

Každý rok po svátcích se dušuji, že příští Vánoce pečení cukroví omezím na minimum. ‚‚Dva tři druhy a dost,‘‘...

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama