Marie Uljová, Ústí nad Labem
Ingredience
- 2 husí stehna
- dle potřeby sůl a kmín
- 2 jablka
- 100 ml bílého vína
- dle potřeby rozmarýn
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Stehna opláchneme, a pokud je třeba, očistíme zbytky peří. Kůži na několika místech propícháme. Posypeme solí, kmínem, zakryjeme a necháme přes noc odležet v chladničce. Pak stehna přendáme do pekáče, vložíme do předehřáté trouby a prudce zapečeme.
-
Po 10 minutách zmírníme teplotu, podlijeme vodou a zakryjeme alobalem. Pečeme, až je maso téměř měkké. Během pečení stehna obrátíme, podle potřeby podléváme a odebíráme sádlo.
-
Jablka nakrájíme na osminky a odstraníme jádřince (můžeme je i oloupat). Když jsou stehna téměř měkká, odstraníme alobal, do pekáče vložíme jablka, malou větvičku rozmarýnu a podlijeme vínem. Dál pečeme, až jablka změknou a stehna mají zlatou barvu. Často přeléváme výpekem.
-
Nakonec stehna rozdělíme na talíře, doplníme jablky a přelijeme vypečenou šťávou. Podáváme s červeným zelím a jemným knedlíkem.