Pomalu pečené hovězí nám vždy udělá radost.
Otto Plášek, Brno
Ingredience
- 1 kg hovězí plec (váleček)
- 100 g gazdovská slanina
- 100 g máslo
- 2 ks cibule
- kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, ¼ bulvy celeru)
- 3 lžíce plnotučná hořčice
- po třech jalovec, nové koření, bobkový list
- dle chuti a potřeby hladká mouka, sůl, pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Váleček hovězího masa opláchneme, odblaníme a prošpikujeme minimálně 8 klínky gazdovské slaniny a převážeme režnou nití, aby nám maso udrželo hezký tvar. Maso bohatě potřeme hořčicí.
-
Na másle si osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu nakrájenou na hrubší kousky, přidáme divoké koření a maso v základu krátce ze všech stran opečeme, následně osolíme, bohatě opepříme, podlijeme vodou a dáme péct do trouby pod poklicí za občasného podlévání doměkka.
-
Měkké maso vyjmeme a po odstranění nitě nakrájíme na silnější plátky. Šťávu scedíme od kořenové zeleniny a divokého koření a zahustíme studenou máslovou jíškou. Do lehce provařující se omáčky vložíme nakrájené upečené maso a necháme za pravidelného promíchávání dusit ještě cca 30 minut, aby maso nasáklo silnou chuť omáčky.
-
Podáváme s rýží a maso zdobíme plátky vařeného vejce.