Líčka jsou jedním z nejlepších druhů masa.
Ivana Černá, Praha
Ingredience
- 1,2 kg hovězí líčka
- 400 ml červené víno
- 6 ks sušená rajčata naložená v oleji
- trocha šípkového džemu
- 2 lžíce koření na divočinu
- špetka tymiánu
- 2-3 bobkové listy
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 2 cibule
- 2 lžíce olej nebo sádlo
- trocha čerstvě mletého pepře
- sůl podle chuti
- hovězí vývar nebo bujon
- 2 lžíce hladká mouka nebo solamyl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Maso opláchneme a osušíme. V hlubší nádobě smícháme víno, nasekaná sušená rajčata i s olejem, šípkový džem, koření na divočinu, tymián a drcené bobkové listy. Maso pokrájíme na větší kousky a naložíme přes noc do marinády tak, aby bylo celé potopené.
-
Druhý den necháme maso na cedníku okapat. V tlakovém hrnci rozehřejeme olej a orestujeme pokrájenou cibuli. Přidáme na kolečka nakrájenou zeleninu a také ji orestujeme. Pak vložíme líčka a osmahneme je z obou stran. Opepříme, osolíme a zalijeme vývarem.
-
Tlakový hrnec uzavřeme poklicí a od doby varu dusíme do změknutí masa na mírném plameni přibližně 35 minut. Pak necháme tlakový hrnec zchladnout, poklici odejmeme, přidáme ještě trochu vývaru a ještě 10 minut dusíme.
-
Maso a zeleninu vyjmeme a uchováme v teple. Omáčku zahustíme moukou nebo solamylem, přepasírujeme a podle potřeby dochutíme. Podáváme se šťouchanými brambory a restovanou cibulkou.