Reklama
Reklama
Hejtmanský měšec
Fotogalerie:

Hejtmanský měšec

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Podle receptu

Boženy Vavřinové z Opočna

Ingredience

  • 600  g vepřové kýty bez kosti
  • sůl a pepř
  • 200  g kysaného bílého zelí
  • 2 nožičky párku
  • 2 vejce
  • 1 menší červená kapie
  • 8 lžic oleje
  • 1 větší cibule
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • 500  ml vody
  • 2 varné sáčky rýže
  • 150  g sterilovaného nebo mraženého hrášku
  • kousek másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200  ml mléka
  • 100  ml smetany na vaření
  • na ozdobu čerstvé bylinky

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. Maso omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou, nakrájíme na plátky (přes vlákno), poté co nejvíc naklepeme, osolíme a opepříme.

  2. Kysané zelí propláchneme a necháme okapat v sítu. Párek nakrájíme na větší kousky, uvařené vejce na čtvrtinky. Červenou kapii rozřízneme, odstraníme jádřinec, lusk omyjeme a nakrájíme na širší proužky.

  3. Plátky masa rozprostřeme na pracovní plochu a na každý klademe kysané zelí, kousek párku a vejce a několik proužků kapie. Z masa tvarujeme měšec, který svážeme kuchyňskou nití. Upravené měšce opečeme v pánvi na pěti lžících rozpáleného oleje ze všech stran.

  4. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje, cibuli lehce osmahneme, přidáme rajský protlak, mletou červenou papriku a zalijeme vodou. Opečené měšce vložíme do připraveného základu a dusíme doměkka asi hodinu.

  5. Mezitím uvaříme rýži podle návodu na obalu v osolené vroucí vodě. Hrášek osmahneme na másle a promícháme s uvařenou rýží. Hejtmanské měšce vyjmeme z kastrolu a uchováme v teple. Mouku rozmícháme v mléce smíchaném s trochou vody a omáčku zahustíme a provaříme asi 30 minut.

  6. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, necháme krátce přejít varem, dochutíme solí a pepřem a přecedíme. Hejtmanské měšce upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme s hráškovou rýží. Zdobíme čerstvými bylinkami.

Pošli recept! - Speciál - Levné dobroty (15.1.2018)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Roštěná na moštu

Roštěná na moštu

Podáváme s vařenými bramborami. Milena Malá, Zlín 
Všehochuť /05.03.16
Losos s hrachovou kaší

Losos s hrachovou kaší

Společně se barvou i chutí výborně doplňují.

Nikol Řeháková, Nový Jičín

Všehochuť /17.10.13
Restovaná  jatýrka v listovém těstě

Restovaná jatýrka v listovém těstě

Jídlo musí být nejen chutné, ale mělo by potěšit i naše oči. Proč si tedy čas ...
Všehochuť /07.06.12
Kuřecí stehna na tymiánu

Kuřecí stehna na tymiánu

Tymián bude vonět po celé kuchyni.
Božena Kolářová, Pouště
Všehochuť /27.12.11
Krůtí řízky s bazalkou

Krůtí řízky s bazalkou

Nejlepší jsou s bramborovou kaší. 

Šárka Adamovská, Praha 

Všehochuť /12.02.12
Mandlové řízečky

Mandlové řízečky

Nejraději je máme s opečenými bramborami.

Zdeňka Polanská, Vsetín

Všehochuť /31.05.14
 

Nejnovější

Snídaně pro malé i velké

Snídaně pro malé i velké

Ivana Černá, Praha
Škola vaření /22.02.19
Salát z červené pšenice

Salát z červené pšenice

Barbora Kalousková, Zlín

Zdravě a chutně /22.02.19
Kedlubnová polévka

Kedlubnová polévka

Tereza Hošková, Klášterec nad Ohří

Zdravě a chutně /22.02.19
Rolovaná kachna s knedlíky

Rolovaná kachna s knedlíky

Podle receptu

Vilmy Rašínové z Chomutova

Všehochuť /22.02.19
Vločková kaše s uzeným tofu

Vločková kaše s uzeným tofu

Plná bílkovin

Podle receptu Michaely Volné z Pardubic

Zdravě a chutně /21.02.19
Krůtí paella s krevetami

Krůtí paella s krevetami

Na talíři je hezky barevná

Podle receptu Stáni Zůzové ze Soběslavi

Všehochuť /21.02.19
Plněné slaninové rolky

Plněné slaninové rolky

Skvělé studené i teplé

Podle receptu Sáry Divíškové z Loun

Všehochuť /21.02.19
Muffiny se zeleninou

Muffiny se zeleninou

Chutná zdravá večeře

Podle receptu Ivety Duškové z Tábora

Za pár korun /20.02.19
Ředkvičkové placičky

Ředkvičkové placičky

Aneta Bartušková, Luka nad Jihlavou

Zdravě a chutně /20.02.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Česká kuchyně

Stane se vám někdy, že se zastavíte a jen tak si zavzpomínáte na dětství? Co se vám vybaví? Mně jednoznačně chuť nudlové polévky od mé babičky z Milevska a vůně moravských vrabců, které mi připravovala maminka. Připomeňte si s námi své oblíbené recepty z mladých let a užijte si opět krásné a bezstarostné chvíle s příborem v ruce.

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama