Veronika Čiperová, Týn nad Vltavou
Ingredience
- 250–300 g daňčí panenky
- 120 g žampionů
- kousek másla
- podle chuti sůl
- trocha pepře
- trocha oleje
- 50 g schwarzwaldské šunky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 150–200 g listového těsta
- 1 žloutek
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejprve odblaníme dančí panenku a očistíme žampiony. Nožem nebo mixérem je nasekáme najemno. Připravíme si pánev a na kousku másla žampiony orestujeme, abychom je zbavili vody. Stačí tak 5 minut, pak směs osolíme a opepříme.
-
Maso potřeme solí a pepřem a na oleji na pánvi je necháme zatáhnout. Smažíme je ze všech stran, i nastojato, vždy 1–2 minuty. Potom maso odložíme stranou a necháme vychladnout.
-
Na potravinářskou fólii si připravíme lůžko ze šunky. Plátky skládáme tak, aby se mírně překrývaly. Šunku pokryjeme v tenké vrstvě žampiony. Vychladlé maso potřeme ze všech stran dijonskou hořčicí a položíme na žampiony.
-
Zabalíme, fólii pořádně utáhneme a balíček dáme odležet do lednice na 25 minut. Troubu předehřejeme na 180 °C. Připravíme si listové těsto, které vyválíme do potřebné velikosti, abychom do něj mohli zabalitšunkový bonbonek. Okraje těsta potřeme žloutkem, aby držely. Vyndáme šunkový bonbonek z lednice, odtraníme fólii a zabalíme ho opatrně do listového těsta. Znovu obalíme fólií a ještě jednou uložíme na pár minut do lednice.
-
Poté připravenou panenku dáme do pekáčku, ze všech stran potřeme žloutkem a posypeme solí. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 25 minut.