Tímto způsobem zužitkuji přebytky úrody.
Libor Kalivoda, Prachatice
Ingredience
- 2 červené cibule
- 2 lilky
- 750 g rajčat
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 100 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 150 ml bílého vinného octa
- 1 hrst čerstvé bazalky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Cibuli a lilky nakrájíme na kostičky, rajčata spaříme, oloupeme slupku a také nakrájíme. Ve větším hrnci rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibulku a přidáme nakrájené lilky. Společně restujeme 10 minut. Přidáme rajčata, rozmačkaný česnek, cukr, sůl a přilijeme ocet.
-
2. Promícháme a za občasného míchání dusíme 20 minut. Pokud rajčata pustí hodně šťávy, necháme přebytečnou tekutinu vypařit bez pokličky. Dle chuti můžeme přidat cukr nebo ocet. Asi 5 minut před koncem varu přidáme nasekanou bazalku.
-
3. Čatní plníme do horkou vodou vymytých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme v zavařovacím hrnci přibližně 30 minut. Podáváme k sýrům, chipsům nebo třeba k pečenému masu.