Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pltnické pirohy s brynzou a koprem
Pltnické pirohy s brynzou a koprem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pltnické pirohy s brynzou a koprem

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5085 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 653 g
Tuky 188 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pirohy (nebo i halušky) s brynzou se na Slovensku podávají také jako menší chod po hlavním masitém jídle. „Pirohy můžete plnit nejrůznějšími slanými i sladkými náplněmi, např. zelím nebo višňovou či borůvkovou zavařeninou,“ říká autorka receptu z Pováží Saša Švolíková.

Suroviny

vejce 2 ks
sůl
rozpuštěné
k podávání
na kostičky, rozškvařená
Na náplň
brynza 250 g
moučné, varný typ C, uvařené ve slupce
kopr 1 svazek
čerstvý

Postup

1

Z prosáté mouky, vajec, 300–400 ml vody a špetky soli vypracujte hladké nelepivé těsto – mělo by se podobat nudlovému, ale je řidší. Z celkové dávky těsta oddělte čtvrtinu a připravte z ní nudle do fazolové polévky na předchozí straně. Zbylé těsto přikryjte, aby neoschlo.

2

Vychladlé brambory oloupejte, rozmačkejte a postupně vmíchejte do brynzy. Brambory sýr zjemní i zahustí – řiďte se svou chutí. Nakonec přidejte nasekaný kopr; část si nechte stranou k podávání.

3

Těsto rozdělte na 2 díly a vyválejte z něj dva stejně velké pláty o síle 2 mm. Na jeden plát těsta klaďte lžící v pravidelných intervalech, asi 5 cm od sebe, hromádky náplně. Mezi hromádkami náplně těsto potřete trochou vody nebo bílkem a překryjte druhým plátem těsta. Mezi kopečky těsto přitiskněte prstem a rozkrájejte rádýlkem na jednotlivé čtverce. Vzniknout by tak měla mřížka čtverců o hraně asi 5 cm.

4

Pirohy vkládejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch; trvá to asi 5 minut. Uvařené pirohy vyjměte, propláchněte v cedníku horkou vodou (nebo je vkládejte do nádoby s teplou vodou), aby se nesrazily, a přelijte rozpuštěným máslem. Podávejte se zakysanou smetanou, zbylým koprem a s rozškvařenou slaninou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč