Reklama
Bažant na zelenině
Fotogalerie:

Bažant na zelenině

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Milan Matoušek, Třebíč

Ingredience

  • 1 celý bažant
  • 1 lžička koření Divočina
  • 100  ml slunečnicového oleje
  • 500  g uzené rolované plece (nebo uzeného rolovaného kolena apod.)
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 kedlubna
  • 2 středně velké cibule
  • 100  g čerstvých nebo mražených celých fazolek
  • 100  g másla
  • podle chuti sůl
  • 1 kostka hovězího nebo zeleninového bujonu
  • 500  ml horké vody
  • 200  g anglické slaniny na obložení

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

360 Kč

Postup přípravy

  1. Bažanta vykucháme, stáhneme kůži, omyjeme, osušíme a naporcujeme. Zasypeme kořením na divočinu a zakapeme slunečnicovým olejem. Kousky masa vložíme do misky, zakryjeme potravinou fólií, dáme do ledničky a necháme do druhého dne odležet.

  2. Uzenou rolku nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, kořenovou zeleninu a kedlubnu očistíme a nakrájíme na špalíky asi 1,5 x 1,5 cm široké. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Fazolky omyjeme, pokud jsou čerstvé, odstraníme tvrdé stopky.

  3. V pánvi wok rozpustíme 2/3 másla, na kterém orestujeme veškerou kořenovou zeleninu i s fazolkami a cibulí.

  4. Masox rozpustíme v 500 ml horké vody. Na hluboký plech naskládáme plátky uzené rolované plece, přidáme osolené kousky bažanta a zasypeme orestovanou zeleninou. Nahoru rozložíme plátky anglické slaniny a zalijeme vývarem.
  5. Plech přikryjeme, dáme do trouby a 2,5 hodiny pečeme v troubě při 150–160 °C. V polovině pečení porce bažanta otočíme. Po dobu pečení plech neodkrýváme, abychom maso nevysušili. Díky koření na zvěřinu je bažant velmi pikantní.

  6. Porce na talíři dozdobíme čerstvou zeleninou. U nás bažanta upraveného na tento způsob nejraději podáváme s opečenými bramborami a pečenou palicí česneku. Zapíjíme vychlazeným pivem.

Tip redakce

Pokud necháš na bažantovi kůži, zasuň pod ni špalík bylinkového másla, které si umícháš z másla a koření. Stejně jako bažanta můžeme připravit i farmářské kuře nebo krůtí stehna.

Pošli recept! 11/2018 (3.10.2018)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Plněná jehněčí roláda

Plněná jehněčí roláda

Podávej s novými brambory Podle receptu Kateřiny Veselé ze Zlína
Všehochuť /24.03.19
Krůtí plátek s cuketovým zelím

Krůtí plátek s cuketovým zelím

Zelí je třeba správně dochutit, pak je jako příloha opravdu skvělé.

Lenka Majerová, ...

Všehochuť /04.01.16
Sekaná s hříbky

Sekaná s hříbky

Na sekanou vybírám spíš libovější bůček.

Marta Černínová, Mokré Lazce

Všehochuť /27.08.16
Pošumavská bažantí pečínka

Pošumavská bažantí pečínka

Ve vaření u nás vedou prarodiče. Při každé návštěvě u nich jsou hody. Tato ...

Všehochuť /09.11.17
Okurková omáčka s ledvinkami

Okurková omáčka s ledvinkami

Okurková omáčka s ledvinkami
Všehochuť /05.01.14
Štika na smetanové omáčce

Štika na smetanové omáčce

Štiku podávej vždy s omáčkou, je suchá.

Martina Lednická, Vodňany

Všehochuť /28.10.13
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Jahody... často se jim říká královské ovoce nebo také ovoce lásky. Jsou to trefná označení! Svým tvarem připomínají srdce a z každého zákusku udělají božský zážitek. Pojďte si je s námi vychutnat a užít si sladkosti, které nabízí sama příroda. Vyzkoušejte jahody jak v hlavním jídle, tak v nápojích nebo jako ozdobu neodolatelných dortů. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu