Reklama
Veselý zákusek
Fotogalerie:

Veselý zákusek

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Místo ananasu můžeš dát broskve či meruňky.

Lucie Exnerová, Jilemnice

Ingredience

  • Piškot:
  • 8 vajec
  • 350 g cukru krupice
  • 8 lžic vody
  • natrouhaná citronová kůra
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
  • Krém:
  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 200 g hery
  • podle chuti rum
  • Na dohotovení:
  • 1 ananasový kompot
  • marcipán. růžičky a lístečky
  • 1 čokoládová poleva
  • mleté vlašské ořechy

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. Oddělíme bílky a žloutky. Bílky vyšleháme se 150 g cukru do pěny. Žloutky ušleháme se zbylým cukrem, citronovou kůrou a vodou. Lehce vmícháme prosáté mouky a nakonec sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme při 200 °C a po 30 minutách zmírníme na 150 °C. Po 45 minutách by měl být piškot hotový. Necháme ho úplně vychladnout.

  2. Krém: vejce a cukry dáme do hrnce, vložíme do většího hrnce s vodou. Vodní lázeň zahříváme
    a směs stále šleháme. Když se začne vařit voda, směs šleháme 5 minut ve vroucí vodě do zhoustnutí. Odstavíme a hrnec s vaječnou směsí dáme do hrnce se studenou vodou a opět šleháme, dokud směs nebude vlažná (vodu několikrát vyměníme, aby byla studená). Pak směs necháme úplně vychladnout. Mezitím ušleháme máslo a heru. Do ušlehaného tuku vlijeme polovinu vaječné směsi a zašleháme. Potom zašleháme zbytek a dochutíme rumem.

  3. Piškot rozřízneme na dva díly, spodní potřeme krémem a přiklopíme vrchním. Vložíme opět do plechu a shora potřeme krémem. Na okraje nastříkáme zdobičkou kopečky. Příborovým nožem si načrtneme kousky zákusku. Zdobičkou na každý kousek uděláme kolečko, do kterého vložíme buď kousek ananasu, nebo marcipánovou růžičku s lístečkem. Ananas můžeme polít čokoládovou polevou. Nakonec celý zákusek jemně posypeme mletými oříšky.

Pošli recept! 9/2016 (24.8.2016)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Slaná květina

Slaná květina

Švagr slavil 30. narozeniny a já jsem mu vyrobila slanou kytici. Kateřina Koubínová,...
Všehochuť /05.01.09
Svačinka vodníka Česílka

Svačinka vodníka Česílka

Podáváme s pečivem.

Kateřina Horská, Mělník

Všehochuť /10.02.16
Losos na čokoládové omáčce

Losos na čokoládové omáčce

Alena Štrougalová, Neštěmice

Všehochuť /04.08.18
Kapustičky s omáčkou

Kapustičky s omáčkou

Takto upravené se hodí jako příloha k masu.

Květa Kroupová, Praha

Všehochuť /27.07.12
Tequila Sunrise

Tequila Sunrise

Jeden z nejznámějších koktejlů vhodný i pro ty, co nejsou na chuť tequily...

Všehochuť /25.07.14
Perníkové koule

Perníkové koule

Můžes s nimi ozdobit stromeček nebo jedlovou větvičku.

Růžena Neprašová, Ústí nad ...

Všehochuť /28.11.16
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu