Reklama
Včelka Mája
Fotogalerie:

Včelka Mája

Pavla Wantuloková

Ropice

Tento dort jsem pekla synkovi k narozeninám.

Pavla Wantuloková, Ropice

Ingredience

  • Těsto:
  • 6 ks vejce
  • 240 g cukr krupice
  • 240 g polohrubá mouka
  • 1 vrchovatá lžička kypřicí prášek
  • 6 lžic teplá voda
  • Jahodovo-malinový krém:
  • 250 ml šťáva z jahodového kompotu
  • 70 g cukr krupice
  • 26 g malinový pudink
  • 1 lžíce polohrubá mouka
  • 250 g máslo
  • Pudinkový krém:
  • 250 ml mléko
  • 1 vanilkový pudink
  • 70 g cukr
  • 250 g máslo
  • trocha rumu
  • Na ozdobu:
  • marcipán nebo potahovací hmota
  • potravinářské barvy

Doba přípravy

Počet porcí

14

Orientační cena

180 Kč

Postup přípravy

  1. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Bílky ušleháme s půlkou cukru do zhoustnutí, žloutky se zbytkem cukru šleháme 4 minuty, přidáme vodu a poté vmícháme metličkou na střídačku bílky a prosátou mouku s práškem do pečiva. Pečeme 10 minut na 170 °C a 40 minut na 150 °C.

  2. Na první krém svaříme z jahodové šťávy, cukru, pudinkového prášku a polohrubé mouky pudink. Po vychladnutí zašleháme máslo.

  3. Na druhý krém svaříme mléko, pudinkový prášek a cukr opět na sladkou kaši. Po vychladnutí směsi přidáme máslo. Můžeme dochutit troškou rumu (pro děti vynecháme).

  4. Trochu krému odložíme stranou na dokončení. Vychladlý korpus rozřežeme na
    3 pláty, každý při skládání pokapeme rumem nastaveným šťávou z kompotu, pod krémy namažeme marmeládu, např. pikantnější z černého rybízu. Každý plát pomažeme jedním krémem, některé vrstvy můžeme proložit pokrájenými kompotovanými jahodami.

  5. Povrch i boky dortu namažeme taktéž, ale jen tenkou vrstvou krému, který jsme si odložili stranou (spíše jen vyplníme póry a uhladíme dort, lépe se pak potahuje). Dort necháme alespoň 4 hodiny ztuhnout v lednici. Po ztuhnutí už stačí jen potáhnout dort obarveným marcipánem nebo potahovací hmotou a dotvarovat postavičky podle fantazie a oblíbenosti.

Pošli recept! 4/2014 (7.3.2014)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Piškotová kuřátka

Piškotová kuřátka

Připravuji je s dětmi, které je nadšeně vykrajují a lepí. A často také ...
Všehochuť /24.03.15
Dýňový džus

Dýňový džus

Levný a osvěžující nápoj, který mají rády i děti.

Anna Veselá, Velká ...

Všehochuť /25.10.16
Špenátové slunce

Špenátové slunce

Pro všechny milovníky špenátu.

Marie Vodová, Vyškov

Všehochuť /04.03.16
Ježci z lineckého těsta

Ježci z lineckého těsta

Roztomilé sladké jednohubky s překvapením uvnitř.
Petra Zemanová, Zámrsk
Všehochuť /18.05.11
Salámový pejsek

Salámový pejsek

Pro ‚‚masožrouty‘‘.
Eva Slivková, Kučeř
Všehochuť /22.12.08
Nakládané kukuřičky s okurkami

Nakládané kukuřičky s okurkami

Kukuřičky se dají použít do různých omáček, salátů, ale i jen tak samotné k ...

Všehochuť /21.08.17
 

Nejnovější

Dýňový závin s kokosem

Dýňový závin s kokosem

Lehký a krásně křehký Tereza Mrowiecová, Karviná
Sladký život /02.11.19
Ořechové tartaletky

Ořechové tartaletky

Romana Rubášová, Klatovy

Sladký život /02.11.19
Jablkový koláč s mákem

Jablkový koláč s mákem

Božena Kolářová, Pouště

Sladký život /02.11.19
Rozinková bábovka

Rozinková bábovka

Vladimír Bruna, Praha

Škola vaření /01.11.19
Řezy krémeš

Řezy krémeš

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /01.11.19
Švédský koláč

Švédský koláč

Marie Dlesková, Chlumec nad Cidlinou

Sladký život /01.11.19
Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vendula Krocánová, Praha

Zdravě a chutně /30.10.19
Česnekové kuře s hráškovým pyré

Česnekové kuře s hráškovým pyré

Podle receptu

Ely Vítkové z Olomouce

Všehochuť /30.10.19
Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Čokoládové bábovičky s višněmi v rumu

Mlsání jedna báseň

Podle receptu Vilmy Gerderlové z Prahy

Sladký život /30.10.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Nejlepší polévky

Polévka je vlastně takový milý začátek, příslib všeho dobrého a lahodného, co nás teprve čeká. Měla by naladit chuťové pohárky, připravit žaludek na další teplé jídlo a vůbec pomoct nám trochu se zklidnit a uvolnit. Doufáme, že vám náš polévkový speciál přinese hodně nových nápadů, které zpestří váš jídelníček a třeba se stanou i oblíbenou rodinnou pochoutkou.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama